promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
El sem kezdődött az olimpia és máris hatalmas a botrány: koporsókat vitettek az Eiffel-toronyhoz

El sem kezdődött az olimpia és máris hatalmas a botrány: koporsókat vitettek az Eiffel-toronyhoz

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Rettenetesen aggódnak a szervezők a történtek miatt.​

A francia hírszerzés tisztviselői szerint Oroszország állhat a hátterében annak a provokatív akciónak, amely során öt, francia zászlóba burkolt, „Ukrajna francia katonái” feliratú koporsót helyeztek el az Eiffel-torony közelében, jelentősen borzolva az olimpiára készülődő város idegeit. Az esemény még június elején történt, amikor három férfi egy furgonnal érkezett a helyszínre.

A rendőrség gyorsan intézkedett, miután a koporsók tartalmát gyanúsnak találták. A nyomozás során kiderült, hogy a koporsókban gipszes zsákok voltak, ami további gyanút keltett. A hatóságok először a sofőrt tartóztatták le, aki elmondása szerint 40 eurót kapott a koporsók szállításáért, és csak egy nappal korábban érkezett Bulgáriából. Később a másik két férfit a Bercy buszpályaudvaron fogták el, ahol éppen egy Berlinbe tartó buszra próbáltak felszállni. A francia média szerint ők 400 eurót kaptak az akcióért.

A letartóztatottak között egy bolgár sofőr, valamint két ukrán és német állampolgár volt. A gyanúsítottakat vasárnap bíró elé állították, és várhatóan „előre megfontolt szándékkal elkövetett erőszak” miatt indítanak ellenük bírósági eljárást. Az ügyészség közleménye szerint a nyomozás jelenleg is folyik annak megállapítására, hogy az akció külföldről szervezett volt-e.

A francia hírszerzés emlékeztetett két korábbi esetre, amelyek szintén orosz ügynökökhöz köthetőek. Októberben Dávid-csillagokat festettek több párizsi falra nem sokkal azután, hogy a Hamász példátlan támadást hajtott végre Izrael ellen. A francia hatóságok egy moldovai házaspárt tartóztattak le, akik állítólag orosz hírszerzési kapcsolatban álltak.

Egy másik esetben, a múlt hónapban vörös kezeket festettek egy párizsi holokauszt-emlékműre. A rendőrség szerint az elkövetők külföldre menekültek. A Le Monde jelentése szerint a mostani eset egyik őrizetbe vett személye telefonos kapcsolatban állt egy korábbi vöröskezes ügy gyanúsítottjával, Georgi F.-fel.

A Kreml felháborodott Emmanuel Macron francia elnök azon döntésén, hogy nem zárja ki francia katonák Ukrajnába küldését. A múlt héten ukrán tisztviselők megerősítették, hogy tárgyalások folynak francia katonai kiképzők küldéséről. A nyomozók szerint az Eiffel-torony közelében végrehajtott akció célja az lehetett, hogy demonstrálja a francia közvélemény ellenállását a mélyebb francia szerepvállalás ellen az ukrajnai konfliktusban.

A francia hatóságok szerint ez a provokáció az orosz hírszerzés részéről egy manipulatív taktika része, amely a közvélemény befolyásolására irányul. Az ilyen akciók célja, hogy destabilizálják a politikai helyzetet és gyengítsék a nemzetközi támogatást Ukrajna számára.

forrás: BBC