promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Putyinék kinyomozták, ki állt a moszkvai terrortámadás mögött, nagyon nyugtalanító a megfejtés

Putyinék kinyomozták, ki állt a moszkvai terrortámadás mögött, nagyon nyugtalanító a megfejtés

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A Crocus City Hall elleni kegyetlen terrortámadásban több mint 100 ember vesztette életét. 

Egy nemzetközi csoport, amelyben orosz állampolgárok is szerepeltek, készítette elő a Krasznogorszkban található Crocus City Hall kulturális központ elleni terrortámadást - jelentette be Jurij Csihancsin, az orosz pénzügyi felügyelet (Roszfinmonitoring) vezetője az orosz parlamenti felsőház költségvetési és pénzpiaci bizottságának keddi ülésén. Csihancsin kiemelte, hogy az elkövetők különböző országokból érkeztek, beleértve Közép-Ázsia és Európa néhány országát, és nem elhanyagolható számban voltak köztük orosz állampolgárok is.

Csihancsin szerint a támadást alaposan megtervezték, és egy nemzetközi bűnözői hálózat is részt vett benne. Bár a részletekbe nem bocsátkozott a folyamatban lévő nyomozás miatt, hangsúlyozta, hogy az esemény rávilágított a hatóságok munkájának hiányosságaira. Ezen hiányosságok orvoslása érdekében a pénzügyi felügyelet, a belügyminisztérium, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és az ügyészség együtt dolgozik a terroristák viselkedésének pontosabb modellezésén és a megelőzés javításán.

Március 22-én este, a Moszkvával határos Krasznogorszkban lévő Crocus City Hallban követték el a modern Oroszország egyik legnagyobb terrortámadását: a támadás során 145 ember vesztette életét és több mint 550-en megsebesültek.

A merénylettel kapcsolatban eddig 12 embert tartóztattak le, köztük a négy elkövetőt: Dalerzson Mirzojevet, Szaidakram Racsabalizodát, Samszidin Faridunit és Muhammadszobir Fajzovovot, akik mind tádzsik állampolgárok. A támadásért a Horaszán Tartomány csoport vállalta a felelősséget, amely kapcsolatban áll az Iszlám Állam terrorszervezettel.

Vlagyimir Putyin elnök és az orosz hatóságok többször is állították, hogy Ukrajnának köze van a támadáshoz, amit Kijev határozottan tagad. A hivatal vezetője szerint az események egyértelműen rámutattak arra, hogy az orosz hatóságoknak javítaniuk kell a biztonsági intézkedéseiken, és hatékonyabban kell együttműködniük a nemzetközi szervezetekkel a hasonló terrortámadások megelőzése érdekében. A támadás hatása még hosszú ideig érezhető lesz a régióban, és új kihívások elé állítja az orosz biztonsági szerveket.