promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Csodákra képest a Mount Everesten a rejtélyes szer, életeket menthet, nepáli utcai árusoktól szerzik be a hegymászók

Csodákra képest a Mount Everesten a rejtélyes szer, életeket menthet, nepáli utcai árusoktól szerzik be a hegymászók

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Körülbelül az egyetlen szer, ami ér valamit a halálos magashegyi betegségek ellen.

Azt nem állíthatjuk, hogy a magashegyi hegymászás kifejezetten népszerű sport lenne hazánkban - amiben nincs is túl sok meglepetés, lévén egy olyan országban, aminek a legmagasabb pontja 1014 méter magas, nem túl egyszerű a szenvedélynek hódolni.

Ezen körülmények ellenére hazánk már adott klasszis hegymászót a világnak, és sajnos a tragédiáktól sem volt mentes a sportág hazai története - a médiában is nagy visszhangott kapott Suhajda Szilárd Mount Everest expedíciója, amikor pótlólagos oxigén használata nélkül tervezte meghódítani a világ legmagasabb hegyét, ám máig tisztázatlan körülmények között nyoma veszett az úgynevezett Hillary-lépcsőnél, körülbelül 8800 méteren, valamint a nemzetközi klasszisnak számító Erőss Zsolt és Kiss Péter esete, akik a Kacsendzönga meghódítása után, a lefelé ereszkedés közben merültek ki végleg, és maradtak a hegyen.

A Hillary-lépcső, ahol utoljára látták Suhajda Szilárdot:

A fent említett esetekkor alaposan bemutatták az interneten, mi történik az emberrel ilyen nagy magasságban, és azt is elmagyarázták, miért a lehetetlennel határos a mentés - azonban az már kevéssé köztudott, hogy van egy szer, amit igen gyakran használnák a hegymászók, pontosan az ilyen életveszélyes esetekben, és bizony már volt olyan, hogy életet mentett.

Különböző tematikus weboldalak beszámolói szerint a szert sokszor Nepál utcáin szerzik be, egyfajta doppingszernek minősül. 

A magashegyi hegymászás különleges kihívások elé állítja az embereket, ahol az extrém környezeti feltételek nem csak a fizikai erőnlétet, hanem az egészséget is komolyan próbára teszik. Az egyik legnagyobb veszélyt a magaslati betegségek jelentik, amelyek közül a leggyakoribb az akut hegyi betegség (AMS), a magaslati agyödéma (HACE) és a magaslati tüdőödéma (HAPE). Az ilyen betegségek kezelésében és megelőzésében fontos szerepet játszik a dexametazon nevű gyógyszer.

A dexametazon egy szintetikus glükokortikoid, amely erős gyulladáscsökkentő és immunrendszer-módosító hatással rendelkezik. A magashegyi körülmények között fellépő betegségek tüneteinek enyhítésére használják, különösen a HACE és a HAPE esetében. A HACE és HAPE súlyos, életveszélyes állapotok, amelyek gyors beavatkozást igényelnek. A dexametazon segít csökkenteni az agyi és tüdőödémát, ezáltal javítva a beteg állapotát és csökkentve a halálozás kockázatát.

A dexametazont leggyakrabban akkor alkalmazzák, ha a hegymászó már tüneteket mutat. A gyógyszer szájon át vagy injekció formájában is beadható, és gyorsan hat. A tipikus dózis 4 mg szájon át vagy 8 mg intravénásan, amit 6 óránként ismételnek. Azonban a dexametazon nem helyettesíti a leszállást, ami az egyetlen biztos módja a magaslati betegségek kezelésének. Az orvosok és tapasztalt hegymászók hangsúlyozzák, hogy a dexametazon használata csak ideiglenes megoldás, amely időt nyer a beteg számára a biztonságosabb, alacsonyabb magasságba való visszatéréshez​.

A dexametazon használata mellett fontos a megfelelő hidratálás, a fokozatos akklimatizáció és a tünetek figyelése. A hegyi betegségek megelőzése érdekében a hegymászóknak elegendő időt kell adniuk testüknek a magassághoz való alkalmazkodáshoz, ami naponta legfeljebb 300-500 méter magassági növekedést jelent, és minden 1000 méter után egy pihenőnapot.

A gyógyszer hatékonysága ellenére a dexametazon alkalmazása nem mentes kockázatoktól. A hosszú távú használat mellékhatásokat okozhat, mint például a vércukorszint emelkedése, az immunrendszer elnyomása és a csontritkulás. Ezért a dexametazon csak sürgősségi esetekben javasolt, és mindig orvosi felügyelet mellett kell alkalmazni.

forrás: Outside Online