promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Erőss Zsolt halálát megelőző utolsó videójában így vágott neki az előtte álló tragikus napoknak

Erőss Zsolt halálát megelőző utolsó videójában így vágott neki az előtte álló tragikus napoknak

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A végzetes csúcstámadást megelőzően még mosolyogva készült a Hópárduc és fiatal, ámde tehetséges társa.

11 éve már annak, hogy a csíkszeredai hegymászónak nyoma veszett a Kancsendzöngán, miután pótlólagos oxigén nélkül, első magyarként érték el a 8586 méter magas csúcsot. A sikeres csúcstámadást követően még készült róla és társáról, Kiss Péterről egy fotó, néhány óra múlva, ereszkedés közben azonban egyre rosszabb hírek érkeztek a rádión keresztül, ami végül elnémult és már soha többé nem szóltak bele.

A páros nem ért le az alaptáborig, hegymászó-társadalom pedig ekkor már tudta, hogy óriási a baj, hiszen 8000 méter fölött, az úgynevezett halálzónában éjszakázni iszonyatosan veszélyes és megterhelő a szervezetre nézve, amely az oxigénhiány mellett a kihűléssel is meg kell, hogy birkózzon a -30-40 fokos fagyban.

Kiss Péter ugyan hősies módon igyekezett megmenteni társát, és a reggeli órákban még közösen megpróbáltak leérni a négyes táborba, ám ekkorra már túlságosan elfáradtak. Kiss Péter végül kicsúszott és lezuhant, Erőss Zsolt pedig elaludt – még szintén 8000 fölött. Utoljára még felébredt és minden erejét összeszedve újra elindult, de nem sikerült a csoda. Mindketten a hegyen maradtak.

Az RTL az újabb szomorú évfordulóról az Erőss Zsoltról és Kiss Péterről készült utolsó videófelvétellel emlékezett meg, melyen mindketten mosolyogva akklimatizálódnak a Himalája alsóbb régióiban. A látszólag vidám pillanatok ellenére mindketten nagyon komolyan vették a felkészülést és a Kancsendzönga meghódítását, Erőss Zsolt rutinja és a mindössze 27 éves Kiss Péter tehetsége pedig a tökéletes párost alkotott.

Magasságok és mélységek címmel azóta már a filmvásznon is feldolgozták a felfoghatatlan tragédiát. Erőss Zsolt felesége, Sterczer Hilda szemszöge pedig olyan nézőpontba helyezi a történetet, amiről korábban keveset tudhattunk.