promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Többen is meghaltak a zombiszarvasok által terjesztett félelmetes és végzetes kórban

Többen is meghaltak a zombiszarvasok által terjesztett félelmetes és végzetes kórban

Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Először mutathatták ki emberekben a rejtélyes betegséget, ami teljesen elpusztítja az idegrendszert.

Kutatók szerint két páciens halálát is a központi idegrendszert támadó Creutzfeldt-Jakob-kór okozta az Egyesült Államokban. Habár a betegség már korábban is ismert volt, ez lehetett az első alkalom, hogy fertőzött hús miatt kaphatták el az áldozatok.

Ugyan hangsúlyozták, hogy még nem találtak elegendő bizonyítékot, az már biztosnak tűnik, hogy a két férfi egy olyan szarvasállományból származó vadhúsból is evett, amiben kimutatták a kórt, mely jávorszarvasokat és rénszarvasokat egyaránt érint.

Az University of Texas Health Science Center San Antonio tanulmányából kiderült, hogy az egyik férfi hirtelen zavartságot és agressziót kezdett tapasztalni, a fizikai és mentális tünetek pedig nagyon gyorsan súlyos állapotot idéztek elő nála. Később ő és a másik páciens is életét vesztette, a boncolás során pedig kimutatták szervezetükben a Creutzfeldt-Jakob-kór gyanús jeleit.

A köznyelvben „zombiszarvas-betegség" néven emlegetett kór az állatoknál drasztikus súlyvesztést, botladozást, kiszámíthatatlan viselkedést és egyéb neurológiai tüneteket okoz. A prionfertőzések hatására apró lyukak keletkeznek az agyban, amitől az szivacsszerűvé válik.

A 90-as években világszerte nagy riadalmat keltett a szarvasmarhák szivacsos agyvelőgyulladása, más néven "kergemarhakór", amely egy a marhákban előforduló prionbetegség. Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal legfrissebb statisztikái szerint világszerte 232 ember halt meg a fertőzésben.

A mostani eseteket éppen ezért nagyon komolyan kell venni a közegészségügyi hatóságoknak, hiszen a betegség halálozási aránya száz százalék, ismert gyógymód nem létezik. A beteg állatokról számos videót is készítettek az elmúlt években, és több államban is kimutatták már a kórt.