promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Orbán Viktor az egész világ előtt lebukott a Putyin-látogatáson az orosz parlamentben, miért titkolta eddig ezt előlünk?

Orbán Viktor az egész világ előtt lebukott a Putyin-látogatáson az orosz parlamentben, miért titkolta eddig ezt előlünk?

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A csúcsról kiadott videón egy nagyon érdekes részletet szúrtak ki, ezt eddig nem tudhattuk a miniszterelnökről.​

Akinek eddig kétségei lettek volna afelől, hogy a magyar miniszterelnök rendkívül professzionális módon képes elintézni, hogy rá irányuljon a nemzetközi figyelem, annak ezt a véleményét az utóbbi időben egészen biztosan újra kell értékelnie. 

Orbán Viktor a pártja számára sikeres hazai választások után igazi nemzetközi turnéba kezdett, de nem a Száhel-övezetben: roppant rövid idő leforgása alatt látogatta végig Volodimir Zelenszkij, Vlagyimir Putyin, Hszi-csin Ping hivatalát is, ami után a NATO-csúcs felé vette az irányt, hogy annak befejeztével Donald Trump floridai birtokán vezesse le az általa békemisszióként meghatározott utazásait - Joe Biden hivalban lévő elnök képtelen akkorát bakizni (pedig azért sikerült Putyinnak hívnia Zelenszkijt, és Kamala Harrist is összekeverte Donald Trumpal), hogy ne a magyar miniszterelnökkel foglalkozzon most a politikai közélet.

De hogy miért is volt többek között érdekes a Moszkvában, a Kremlben megtartott Orbán-Putyin találkozó? Az eseményről kiadtak természetesen egy hivatalos összeállítást, ahol a két állami vezető rendkívül udvariasan, nagy ívű mondatokban kommunikál egymással a nagy dolgokról számtalan sajtós és kormányzati segítő valamint médiamunkás társaságában.

Ahogy ez ilyenkor lenni szokott, természetesen tolmácsot is használnak mind a ketten - Vlagyimir Putyintól elég nehezen lenne elvárható, hogy beszéljen magyarul, főleg nem tárgyalóképes szinten.

Orbán Viktor hivatalosan csak angolul beszél, igaz, azon igen magas színvonalon - jellemzően erős magyar akcentussal, de választékosan, nyelvtanilag helyesen nyilatkozik a legbonyolultabb kérdésekben is, ami nem is csoda, tekintve, hogy többek között Oxfordban is végezte tanulmányait.

A közzétett videón viszont egy ízben, amikor az ecseteli, ez hányadik találkozó közte és Vlagyimir Putyin között, miután a tolmács elmondja oroszul, hozzáteszi magyarul még egyszer a számot - ami után a tolmács is javít.

A szóban forgó jelenet a videóban 3:50-nél megtekinhető:

Orbán Viktor végighallgatja a tolmácsot, majd szól, hogy "tizennegyedik" - amiből arra lehet következtetni, hogy Orbán Viktor valamilyen szinten biztos hogy beszél oroszul, ami eddig hivatalosan nem volt tudott információ.

A magyar politikusok nyelvtudásáról már több cikk született az interneten, az orosz tudás leginkább még érthető módon a régebbi generációknál volt elterjedt: Horn Gyula például kiválóan beszélt oroszul (Kádár János viszont egyáltalán nem). Érdekes még, hogy a jelenlegi politikai palettán talán a legismertebb oroszul jól beszélő politikus az nem más, mint a DK jelenlegi vezetője, Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára (aki egyébként bolgárul is jól beszél).