promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Vlagyimir Putyin szóvivője Magyarország és Orbán Viktor mellett foglalt állást, kemény véleményt mondott az EU-ról

Vlagyimir Putyin szóvivője Magyarország és Orbán Viktor mellett foglalt állást, kemény véleményt mondott az EU-ról

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Részletes sajtótájékoztató volt Moszkvában, hazánkról is nyilatkoztak magas rangú orosz politikusok.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin szóvivője kijelentette, hogy a NATO-tagállamok azon nyilatkozatai, amelyek lehetővé teszik Ukrajnának, hogy nyugati fegyverekkel támadjanak orosz területekre, magukban hordozzák az eszkaláció veszélyét, és Ukrajnát az értelmetlen harci cselekmények folytatására ösztönzik. A szóvivő szerint a szövetség tagjai folytatni akarják a háborút Oroszország ellen. A szóvivő elkerülhetetlen következményeket helyezett kilátásba, melyek végül nagy kárt okoznak azon országok érdekeinek, amelyek a feszültség fokozásának útjára léptek.

Peszkov emellett kommentálta azokat a híreket is, amelyek szerint az EU vezetése meg akarja büntetni Magyarországot az Oroszország elleni szankcióknak való ellenállása miatt. Kiemelte, hogy Budapest minden döntést saját érdekei alapján értékel, ami nem mindenkinek tetszik Brüsszelben. Ezért Orbán Viktort és a magyar vezetést egyre nagyobb nyomás alá helyezik, ami szerinte teljesen példátlan.

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője moszkvai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a nyugati országok katonai kontingensek Ukrajnába küldésére vonatkozó nyilatkozatai azt mutatják, hogy az Ukrajnával kapcsolatos eredeti terveik kudarcot vallottak. Zaharova szerint a nyugati országok folyamatosan keresik a módját a konfliktus folytatásának, miközben nem merik elmondani az igazságot Ukrajna polgárainak, akik az USA által vezetett NATO-kaland túszaivá és áldozataivá váltak.

Szergej Lavrov, az orosz külügyminiszter a RIA Novosztyinak adott interjújában figyelmeztetett, hogy Oroszország nemcsak a közepes és rövidebb hatótávolságú rakéták telepítésére vonatkozó egyoldalú moratóriumát vonhatja vissza, hanem lépéseket tehet a nukleáris elrettentés terén is, ha az USA ilyen rakétákat telepít Európába vagy az ázsiai-csendes-óceáni térségbe. Lavrov jelezte, hogy Moszkva szoros együttműködésre törekszik Pekinggel ebben a kérdésben.

forrás: ATV