promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Először készített felvételt egy pilóta a hurrikán belsejében: nem volt más választása, végül így sikerült az öngyilkos akció

Először készített felvételt egy pilóta a hurrikán belsejében: nem volt más választása, végül így sikerült az öngyilkos akció

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A gyomorszorító felvételek megérték az áldozatot.

2024 júliusában a NOAA Hurrikánvadászai egy merész küldetésre indultak, hogy bejussanak a Beryl hurrikán szemébe. A P-3 Orion repülőgép, becenevén Kermit, keresztülszelte a 150 mérföld/órás széllel tomboló hurrikánt, hogy adatokat gyűjtsön és lenyűgöző felvételeket készítsen. A videó döbbenetes nyugalmat mutatott a hurrikán szemében, ahol a vihar tombolása ellenére csend és béke uralkodott - tényleg egészen lenyűgöző látványt nyújt, a manőverhez nyilvánvalóan nem kevés bátorság és szakmai professzionalizmus volt szükséges.

Ahogy a repülőgép áthaladt a felhőkön és elérte a hurrikán szemét, a pilóták szíve hevesen dobogott. A szem körüli gyűrűben a felhők olyan kísértetiesen csavarták magukat, mintha az idő megállt volna. Aztán hirtelen ott voltak: a szemben, ahol minden zaj és viharcsattogás elfojtódott, és csupán a természet csendje és ereje uralkodott:

Az akció azonban nem csak a kíváncsiságot volt óhajtott kielégíteni, annak komoly küldetése is volt. A NOAA hurrikánvadász repülőgépes osztag küldetése révén szerzett adatok alapján a helyi hatóságok képesek voltak időben figyelmeztetni a lakosságot, és így csökkenteni a katasztrófa okozta károkat. Beryl hurrikán különösen veszélyes volt, súlyos viharokat és áradásokat okozva a Karib-térségben és máshol is - többek között az Amerikai Egyesült Államokba, Texasban pár nappal ezelőtt mintegy 3 millió ember maradt áram nélkül a Beryl miatt.

A hurrikánvadászok bátorsága és elszántsága így nem csupán a tudományos ismeretek bővítését szolgálta, hanem felhívta a figyelmet arra is, mennyire fontos megérteni és előre jelezni ezeket az életveszélyes viharokat, hogy az emberi élet és infrastruktúra ne szenvedjen jelentős kárt természeti csapások idején.

forrás: iFLScience