promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas botrány a Vatikánban, a szelíd Ferenc pápa leszámolt egyik legkomolyabb kritikusával, nagyon rég nem történt ilyen, Mel Gibson is hozzászólt az ügyhöz

Hatalmas botrány a Vatikánban, a szelíd Ferenc pápa leszámolt egyik legkomolyabb kritikusával, nagyon rég nem történt ilyen, Mel Gibson is hozzászólt az ügyhöz

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Az érsek már nagyon régóta támadta Ferenc pápát rengeteg kérdésben. ​

A Vatikán július 5-én bejelentette, hogy „bűnösnek” nyilvánítja, és automatikusan kiközösíti Carlo Maria Viganò érseket, aki korábban az Egyesült Államok pápai nunciusa volt. A döntést a vatikáni Hittani Dikasztéria (DDF) hozta meg, amely szerint Viganò egyházszakadásban vétkes, mivel nyíltan elutasította Ferenc pápa legitimitását és a II. Vatikáni Zsinat tekintélyét. A Vatikán közleménye szerint a DDF kongresszusa július 4-én ülésezett, hogy lezárja az ügyet, és a CIC 1364. kánon 1. §-ának megfelelően latae sententiae kiközösítést hirdetett ki ellene.

Viganò érsek nyilvános kijelentései miatt került a középpontba, amelyekben többször is bírálta Ferenc pápát. Az érsek azzal vádolta a pápát, hogy eretnekségeket követ el és szakadást idéz elő az Egyházban. Különösen kritizálta a pápa hozzáállását a COVID-19 oltóanyagokkal kapcsolatban, valamint a Vatikán és Kína közötti 2018-as megállapodást, amely szerinte nem biztosította megfelelően a püspökök kinevezését​.

Mel Gibson amerikai színész és rendező nyíltan kiállt Viganò mellett. Gibson hosszú ideje bírálja a Vatikán és Ferenc pápa irányvonalát, támogatva azokat, akik a hagyományos katolikus értékek mellett állnak ki. Gibson szerint Viganò érsek bátor kiállása példát mutat a hiteles katolikus tanítások védelmében.

Viganò korábban is a figyelem középpontjában állt, amikor 2018-ban azzal vádolta magas rangú egyházi tisztviselőket, hogy eltussolták Theodore McCarrick volt bíboros szexuális visszaéléseit. Az érsek azóta többször is felszólította Ferenc pápát, hogy mondjon le, és nyilvánosan is bírálta a pápát és a Vatikánt különböző ügyekben .

A Vatikán döntésére válaszul Viganò kijelentette, hogy teljes közösségben marad a Római Katolikus Apostoli Egyházzal, és elutasította az ellene felhozott vádakat. Hozzátette, hogy Ferenc pápa eretnekségei és zsarnoki hatalomgyakorlása miatt nem ismeri el a pápa legitimitását, és kéri, hogy távolítsák el a trónról.

A Vatikán döntését követően Viganò érsek további kritikákat fogalmazott meg a pápával szemben, hangsúlyozva, hogy Ferenc pápa tévedései és eretnekségei miatt nem tekinthető az Egyház törvényes vezetőjének .

forrás: zarándok.ma