promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Interjút adott a magyar szabadkőműves nagymester, elárulta, hogyan befolyásolja diákjait

Interjút adott a magyar szabadkőműves nagymester, elárulta, hogyan befolyásolja diákjait

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A férfi civilben iskolaigazgatóként dolgozik, több titkos dologról is lerántotta a leplet.

Réti László, a Magyar Nagyoriens nagymestere, egy interjúban beszélt a szabadkőművességről és annak jelenlegi szerepéről Magyarországon. Az interjúban kifejtette, hogy a Magyar Nagyoriens célja a felvilágosodás eszméinek terjesztése és a társadalmi igazságosság előmozdítása. Réti hangsúlyozta, hogy a szervezet nyitott mindkét nem számára, ami újabb lépés a modernizáció felé.

Réti szerint a szabadkőművesség iránt érdeklődőket alaposan megválogatják. Az új tagoknak több interjún és rituálén kell átesniük, hogy bizonyítsák elkötelezettségüket és megfelelőségüket a szabadkőműves értékeknek. Az értékek közé tartozik az etika, a tudás és a társadalmi felelősségvállalás. A szervezet célja, hogy olyan embereket vonzzon, akik pozitív hatást tudnak gyakorolni a társadalomra.

Az interjú során Réti László kiemelte, hogy a szabadkőművesség nem titkos társaság, hanem inkább egy diszkrét szervezet. Véleménye szerint a nyilvánosságnak több információra van szüksége a szabadkőművességről, hogy megértsék annak valódi céljait és működését. Ennek érdekében a Magyar Nagyoriens nyitottabb kommunikációt és átláthatóságot kíván folytatni.

A nagymester beszélt arról is, hogy a szabadkőművesség alapelvei között szerepel az oktatás fontossága. Személyes meggyőződése, hogy a tudás hatalom, és ezért nagy hangsúlyt fektet a diákok oktatására. Bár közvetlenül nem vallja be, hogy szabadkőművesnek neveli a diákjait, a tanítási módszerei és értékrendje alapján egyértelmű, hogy a szabadkőműves elveket igyekszik átadni nekik.

Az oktatás során olyan készségeket és értékeket tanít, mint a kritikus gondolkodás, a felelősségteljes döntéshozatal és az etikus viselkedés. Réti László szerint ezek az alapelvek nemcsak a szabadkőművesség, hanem az egész társadalom javát szolgálják. A diákoknak meg kell tanulniuk, hogy felelősséget vállaljanak tetteikért, és hozzájáruljanak a közösségük fejlődéséhez.

Réti László interjúja betekintést nyújtott a Magyar Nagyoriens működésébe és céljaiba, ami meglehetősen ritkán fordul elő. A Magyar Nagyoriens nyitottabbá válik, és igyekszik eloszlatni a szabadkőművességgel kapcsolatos tévhiteket, miközben továbbra is az etika, a tudás és a társadalmi felelősségvállalás elveit követi a nagymester bevallása szerint.

forrás: Qubit