promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő dolgot vallott be az izraeli hadsereg a tavalyi terrortámadásról, saját polgárait gyilkolta a katonaság, ez mindent megváltoztat

Elképesztő dolgot vallott be az izraeli hadsereg a tavalyi terrortámadásról, saját polgárait gyilkolta a katonaság, ez mindent megváltoztat

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A kiadott utasítás szerint le kellett lőni a menekülő embereket, nehogy túszul ejtsék őket. 

2023 október 7-én Izrael aktiválta a Hannibál-irányelvet, amely célja, hogy megakadályozza az izraeli katonák Hamász általi túszul ejtését, még akkor is, ha ez a katonák vagy civilek életébe kerül. A Haaretz újság szerint Netanjahu kormánya elrendelte, hogy az izraelieket inkább öljék meg, semhogy a Hamász fogságába kerüljenek. Ez a direktíva komoly erkölcsi és emberi kérdéseket vet fel.

Nyolc hónapon át a Netanjahu-kormány és az izraeli hadsereg vezetése tagadta ennek az irányelvnek a végrehajtását. A Haaretz azonban most közép- és magas rangú izraeli katonák nyilatkozatai és dokumentumai alapján állítja, hogy a parancsot valóban kiadták.

Az izraeli újság szerint október 7-én 11:22-kor a Gázai Hadosztály egyértelmű üzenetet küldött: „Semmilyen jármű sem térhet vissza Gázába”. Ekkor még nem voltak pontos információk az emberrablások mértékéről, de világos volt, hogy sok ember érintett. Ez az üzenet azt jelentette, hogy az elrabolt személyeket inkább öljék meg, mintsem a Hamász fogságába kerüljenek.

A Haaretz folytatta a cikkében, hogy az irányelv alkalmazása kiterjedt volt, és a parancsokat már a támadás első óráiban kiadták. Az újság szerint nem ismert, hány civilt és katonát érintett közvetlenül az irányelv végrehajtása, de az izraeli hadsereg tüzébe sok elrabolt ember került, függetlenül attól, hogy célzottan vagy véletlenül.

A Hannibál-irányelv aktiválásának hátterében az állt, hogy a Hamász hadműveletei ezrei támadták meg a hadsereg állásait, és a helyzet rendkívül kritikus volt. Avi Rosenfeld dandártábornok bejelentette: „A filiszteusok megszálltak minket”, amely azt jelentette, hogy a hadosztályparancsnok különleges felhatalmazást kapott, beleértve a nehézfegyverek használatát izraeli területen, hogy megakadályozza az ellenséges rajtaütést.

A Haaretz cikke nem nevezte meg konkrétan, ki adta ki a parancsot a Hannibál-irányelv aktiválására, de egy magas rangú katonai forrás megerősítette, hogy az irányelvet valóban alkalmazták. A forrás szerint valószínűleg a háború utáni vizsgálatok fogják meghatározni, ki volt a felelős a parancs kiadásáért.

Ez a nyilvánosságra hozatal különösen fontos, mivel minden izraeli médiának át kell adnia a cikkeket a katonaság cenzúrázására. Ez azt jelenti, hogy a Netanjahu-kormány elismeri, hogy parancsot adott ki izraeli civilek és katonák megölésére.

A Hannibál-irányelv alkalmazásának feltárása nagy vihart kavart a közösségi médiában, különösen azok körében, akik a túszok védelme mellett állnak ki. A cikkben nyilvánosságra hozott dokumentumok egyértelműen bizonyítják, hogy a Netanjahu-kormány nem riadt vissza attól, hogy saját polgárait gyilkolja le, a gázai övezet megszállásának szentesítése érdekében.

forrás: Haaretz