promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Megtalálták a világ legrégebbi térképét, valami nagyon nem stimmel vele: a babiloni mitológia adja meg a választ a látottakra

Megtalálták a világ legrégebbi térképét, valami nagyon nem stimmel vele: a babiloni mitológia adja meg a választ a látottakra

Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A térkép baljós hangulatú, Magyarország helyén is egészen más van.

A világ legrégebbi ismert térképe, az úgynevezett Imago Mundi, vagyis a Babiloni Világtérkép, tele van szörnyekkel és misztikus elemekkel. Ez a térkép nem csupán földrajzi, hanem kulturális és mitológiai szempontból is jelentős, bemutatva, hogyan képzelték el az akkori emberek a világot.

Az Imago Mundi a Kr.e. 700 és 500 közötti időszakból származik, és jelenleg a British Museumban található. Ez a térkép Babilon városát helyezi a középpontba, és körülötte olyan helyeket ábrázol, mint Asszíria és Elám, amelyeket egy "Sós Tenger" vesz körül. A tenger gyűrűjén kívül nyolc sziget vagy régió található, amelyek szimbolikus formában vannak ábrázolva​ (Smithsonian Magazine)​​ (Wikipedia)​.

A térkép mellett egy ékírásos szöveg található, amely a babiloni mitológiát és az ábrázolt régiókat írja le. Például az egyik régiót úgy írják le, mint ahol a "szárnyas madár nem éri el a végét", vagyis ahol a madarak nem tudnak elrepülni. Egy másik régió, amely az északi sötétségben fekszik, teljes sötétségben van, ahol "nem látni semmit", és "a nap nem látható"​

Az Imago Mundi nem az egyetlen korai térkép, amely bemutatja az emberiség korai világképét. Például az Anaximander görög filozófus által készített térkép egy lapos, kör alakú földet ábrázol, amelyet az óceán veszi körül. Ezen a térképen három fő földrész - Európa, Ázsia és Líbia - található, amelyeket a Nílus folyó és a Fekete-tenger választ el egymástól​.

Hekataiosz Milétosz is készített egy korai térképet, amely részletesen leírta a Föld különböző részeit, beleértve Európa és Ázsia partvonalait is. Ez a térkép a Földet laposnak ábrázolta, és sokkal részletesebb volt, mint elődei.

Az Imago Mundi és más korai térképek azt mutatják, hogy a térképkészítés nem csak a földrajzi ismeretekről szólt, hanem az emberek világképéről és mitológiájáról is. A korai térképek gyakran kevertek valós földrajzi helyeket mitikus lényekkel és történetekkel, amelyeket az akkori emberek hittek. Például az Imago Mundi térképen egy olyan régió is található, ahol "szarvas bika él, és támadja az idegeneket"​.

Az ókori térképek, mint az Imago Mundi, fontos betekintést nyújtanak az emberiség korai világképébe. Ezek a térképek nem csak földrajzi információkat nyújtanak, hanem bemutatják, hogyan értelmezték az emberek a világot és helyüket benne. Az Imago Mundi és hasonló térképek emlékeztetnek minket arra, hogy a térképkészítés nem csak a földrajzi valóság ábrázolása, hanem a kultúra és a mitológia tükröződése is​ (Oldest.org)​​ (Discover Magazine)​.

Forrás: iflscience.com