promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ravasz: miközben Orbán Viktor Zelenszkijjel találkozott, Szijjártó Péter sem tétlenkedett
Borítókép:  Profimedia / Szijjártó Péter az izraeli külügyminiszter magyarországi látogatásán
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A külügyminiszter csavaros diplomáciai játékot játszik. 

Július 2-án Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter telefonbeszélgetést folytatott, a magyar fél kezdeményezésére. Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint a beszélgetés során méltatták az orosz-magyar politikai párbeszéd színvonalát, hangsúlyozva, hogy a kétoldalú kapcsolat folyamatosan fejlődik a jelenlegi nemzetközi nehézségek ellenére is.

A megbeszélésen szó esett az aktuális nemzetközi kérdésekről, különös tekintettel az ukrán válságra. Mindkét miniszter egyetértett abban, hogy Kijevnek feltétel nélkül biztosítania kell az országban élő valamennyi nemzeti kisebbség jogait. Az orosz fél emellett hangsúlyozta, hogy Magyarország és Oroszország kapcsolata az egészséges pragmatizmus és a kölcsönös előnyök mentén fejlődik.

Érdekes módon, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium nem adott ki közleményt a telefonbeszélgetésről. Ugyanakkor a megbeszélés időzítése különösen érdekes, tekintve, hogy Orbán Viktor miniszterelnök éppen egy nappal korábban tett látogatást Kijevben, ahol Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. A Kreml szerint Orbán látogatása során inkább Brüsszel érdekeit képviselte, nem a magyar nemzeti érdekeket.

Az események egyértelműen mutatják, hogy Magyarország igyekszik egyensúlyt találni az európai uniós és a keleti kapcsolatainak kezelésében, miközben fontosnak tartja a pragmatikus együttműködést Oroszországgal. Ez a dinamika különösen jelentős az ukrán válság kontextusában, ahol a nemzetközi közösség fokozott figyelemmel kíséri a kisebbségi jogok kérdését.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás