promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Orbán Viktort durva jelzővel illették az amerikaiak a Zelenszkij-találkozó után, az ukrán elnök lesöpörte a magyar miniszterelnök ajánlatát
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az amerikai sajtóban is volt visszhangja a találkozónak.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök Kijevbe látogatott, hogy tárgyalásokat folytasson Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Ez volt Orbán első látogatása az ukrán fővárosban azóta, hogy Oroszország teljes körű háborút indított Ukrajna ellen. A látogatás során Orbán Viktor tűzszünetre vonatkozó javaslatot tett Zelenszkijnek, amit az ukrán elnök azonban elutasított.

A találkozó során Orbán Viktor felvetette egy tűzszünet lehetőségét, amely szerinte felgyorsíthatná a béketárgyalásokat Moszkvával. Orbán elmondta:

„Arra kértem az elnököt, hogy gondolkodjon el azon, vajon megfordíthatnánk-e a sorrendet, és előbb tűzszünetet kötve felgyorsíthatnánk a béketárgyalásokat.”

Hozzátette, hogy egy határidőhöz kötött tűzszünet lehetőséget adna a béketárgyalások gyorsabb lebonyolítására.

Zelenszkij azonban elutasította a magyar miniszterelnök javaslatát. Az ukrán elnök hivatalának helyettes vezetője, Ihor Zhovkva, a nemzeti televízióban elmondta, hogy bár Orbán kifejezhette gondolatait kijevi látogatása során, Zelenszkij álláspontja világos, érthető és ismert. Zelenszkij már korábban is elutasította Emmanuel Macron francia elnök olimpiai tűzszüneti javaslatát, mondván, hogy az előnyöket biztosíthatna az oroszoknak a terepen.

A CNN beszámolója Orbán Viktort Putyin legfőbb európai szövetségesének nevezte. Orbán szoros kapcsolata Putyinnal gyakran kerül reflektorfénybe, és a két vezető közötti kötelék gazdasági együttműködésen és bizonyos közös értékeken alapul. Az amerikai csatorna szerint mindkét vezető bevezette az LMBTQ-ellenes politikákat, és korlátozta a szólásszabadságot országaikban. Magyarország támogatta Oroszországot az ENSZ szintjén, és elutasította az EU szankcióit Putyin 2014-es ukrajnai agressziója után, amikor Oroszország illegálisan annektálta a Krímet.

Orbán látogatása során kifejezte azon vágyát, hogy javítsa Budapest és Kijev kapcsolatát, amelyet az elmúlt években a magyar vezető Putyinnal való közeli viszonya feszített meg.

„Szeretnénk javítani a két ország közötti kapcsolatot”

– mondta Orbán.

„Szeretnénk egy széleskörű kétoldalú megállapodást kötni Ukrajnával, hasonlóan azokhoz, amelyeket már megkötöttünk szomszédainkkal. Szívesen részt vennénk Ukrajna gazdaságának modernizálásában, ehhez rendezett keretet szeretnénk.”

A CNN beszámolója szerint

"az autoriter magyar vezető rendszeresen próbálta blokkolni az Európai Unió Ukrajnának nyújtott további katonai és pénzügyi támogatását."

A találkozó időzítése különösen érdekes, mivel Magyarország átvette az EU Tanácsának soros elnökségét, amely hat hónapig tart. Bár az elnökséget birtokló ország nem irányítja az EU teljes napirendjét, platformot kap arra, hogy saját prioritásait hangsúlyozza. Orbán az elnökséget a „Tegyük újra naggyá Európát” felhívással vette át, amely Donald Trump politikai szlogenjére utal.

Júliusban további fontos európai diplomáciai találkozók várhatóak. A NATO 75. évfordulóját ünnepli Washingtonban július 9-11. között, ahol az esemény napirendjét várhatóan az Ukrajnának nyújtott hosszú távú támogatás és az ország NATO-hoz való csatlakozási lehetőségei uralják majd. Az Európai Politikai Közösség (EPC) július 18-án találkozik az Egyesült Királyságban, ahol Ukrajna és Magyarország is részt vesz.

forrás: CNN

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás