promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Azahriah-t külföldi híresség csapta be, váratlan helyről kapott hátbaszúrást: hiába a tripla Aréna koncert semmibe vették a kérését
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Artisjus szerzői bizottságának elnöke is megszólalt az ügyben.

Azahriah, a tehetséges és közkedvelt magyar énekes, egy nem mindennapi helyzetben találta magát, amikor jószívűsége visszaütött rá. A történetet a Tények Plusz műsorában osztotta meg, ahol elmondta, hogy egy ismert amerikai YouTuber, Anthony Ray, akinek munkássága más előadók dalainak elemzésére épül, megkereste őt. Ray nagy érdeklődést mutatott Azahriah "Four Moods" című dala iránt, és felajánlotta, hogy szívesen készítene róla egy videóelemzést.

Azahriah és menedzsmentje örömmel fogadták Ray érdeklődését, hiszen a YouTuber videói igényesek és színvonalasak. Azahriah a Tények Plusz kamerái előtt mesélte el, hogy minden jól indult, de egy figyelmeztetés érkezett a kiadótól, amely Ray "Four Moods" című dalának felhasználására vonatkozott. Ekkor Azahriah és csapata úgy döntött, hogy nem csupán megoldják a problémát, hanem még egy lépéssel tovább mennek, és whitelistet biztosítanak Ray számára. Ez azt jelentette, hogy Ray jogdíjmentesen, tehát ingyen felhasználhatta a dalt videóiban.

Sajnos Ray nem tartotta be a megállapodást. Azahriah elmondása szerint Ray nemcsak a saját videóiban használta fel a dalt, hanem más videós barátainak is hozzáférést biztosított. Ezek a videósok szintén szerették volna használni a dalt, és elkezdtek kuncsorogni a hozzáférésért, miközben szidták a kiadót. Azahriah ezt így fogalmazta meg:

"Ez egy kiváltság volt Anthony számára, mert jó fej volt, de visszaélt ezzel. Az ember a kisujját nyújtja, és máris elharapódzik a helyzet."

Bíró Zsolt, az Artisjus szerzői bizottságának elnöke is megszólalt a Tények Plusznak, aki kifejtette, hogy mások ingyenes hozzáférése a dalhoz egyedi felhasználási engedélyekhez kötött volna. Ez nem magától értetődő, mivel a jogtulajdonosnak kell döntenie arról, hogy kinek engedélyezi a dal felhasználását.

Azahriah története rávilágít arra, hogy még a legnagyobb jóindulattal és nagyvonalúsággal is vissza lehet élni. A bizalom és a korrekt együttműködés alapvető fontosságú a zeneiparban, különösen a digitális tartalomgyártás világában. Azahriah és csapata tanultak az esetből, és remélhetőleg a jövőben még óvatosabbak lesznek az ilyen helyzetek kezelésekor.

A történet továbbá hangsúlyozza a jogtulajdonosok szerepének fontosságát a művészi alkotások védelmében, és hogy mindenki számára világos legyen a szabályok és engedélyek betartásának szükségessége. A digitális korban, ahol a tartalom könnyen megosztható és sokszorosítható, különösen fontos, hogy minden fél tisztában legyen a jogaival és kötelességeivel.

A szóban forgó dal:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás