promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Bayer Zsolt megalázó szerepajánlattal kínálta meg Nagy Ervint, Molnár Áron is megkapta a magáét
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A hazai színészvilághoz szólt Bayer Zsolt.

Óriási botrány van kibontakozóban a Fideszen belül, miután Bayer Zsolt, a párt egyik legbefolyásosabb tagja, élesen támadta Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját. Az ügy középpontjában Vidnyánszky azon terve áll, hogy a következő évadban színpadra viszik Karl Marx híres művét, A tőkét.

Vidnyánszky Attila korábban elmondta, hogy már régóta foglalkoztatja Marx munkássága, különösen a rendezői szemszögből. Úgy véli, hogy Marx mondatai drámai potenciállal bírnak, és olyan fogalmakat dolgoznak fel, mint a pénz, a tőke és az osztályharc, amelyek színházi megjelenítése izgalmas kihívás számára.

Bayer Zsolt cikkében élesen bírálta Vidnyánszkyt, amiért kommunista ideológiát éltető művet akar színpadra vinni. Bayer szerint, ha már Marxot színpadra állítják, akkor ugyanígy be kellene mutatni Lenin műveit is, például A szociáldemokrácia két taktikája a demokratikus forradalomban című munkát, Vecsei H. Miklóssal a címszerepben. 

Bayer Zsolt tovább folytatta azzal, hogy Engels „vérbő komédiáját”, A szocializmus fejlődése az utópiától a tudományig című művet is színpadra kellene állítani, ahol NoÁr játszaná a szocializmust, Nagy Ervin az utópiát. Bayer hozzátette, hogy Alföldi Róbertet tudomány szerepére tartaná alkalmasnak ebben az adaptációban. Véleménye szerint Magyar Péternek és Rost Andreának is szerepet kellene kapniuk az előadásban.

Bayer támadását követte Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatójának kritikája is, aki szerint Vidnyánszky lelkesedése Marx iránt elfogadhatatlan. Fekete hangsúlyozta, hogy Marx műveinek gyakorlati alkalmazása világszerte káoszhoz és összeomláshoz vezetett, és a kommunista ideológia propagálása a színházban ugyanolyan elítélendő lenne, mint ha náci irodalmat akarnának bemutatni.

A vita tovább élesítette a belső ellentéteket a Fideszen belül. Vidnyánszky helyzete megrendült, mivel a párt számos prominens tagja is kritikát fogalmazott meg vele szemben. A botrány azt is mutatja, hogy a Fideszben komoly ideológiai feszültségek vannak, amelyek időről időre felszínre törnek.

Bár a színházak és a művészetek gyakran tükrözik a társadalmi és politikai vitákat, ez az eset különösen élesen mutatja meg, hogy a kultúra és a politika mennyire összefonódik Magyarországon. Vidnyánszky Attila terve, hogy Marx munkáját színpadra állítsa, nemcsak művészi, hanem politikai kérdéssé is vált, ami komoly belső feszültségeket gerjesztett a Fideszben. Az ügy kimenetele nagyban befolyásolhatja a Nemzeti Színház jövőjét és a párt belső erőviszonyait is.

forrás: index

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás