promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vett egy vázát 4 dollárért, kiderült, hogy egy ország felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincséről van szó
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A nem mindennapi eset az Egyesült Államokban történt. 

2019-ben Anna Lee Dozier, aki Washington D.C.-ben él, vásárolt egy vázát egy helyi turkálóban. A gazdagon maja stílusú mintákkal díszített darab leértékelés alatt állt, és mindössze 3,99 dollárba került. Kiderült azonban, hogy a díszítés valódi, és a váza egy autentikus ókori műtárgy.

„Régi hatású volt, de nem nagyon régi, talán 20-30 éves”

– mondta Dozier.

Dozier számára a váza különleges jelentőséggel bírt már azelőtt is, hogy rájött volna, hogy valódi műtárgy. Mexikóban dolgozott a Christian Solidarity Worldwide emberi jogi szervezetnél, és a váza emlékeztette őt ezekre az időkre.

Öt évvel később Dozier meglátogatta a Mexikóvárosi Nemzeti Antropológiai Múzeumot, ahol észrevette, hogy a váza hasonlít a kiállított tárgyakhoz. Bár még mindig nem volt meggyőződve arról, hogy valódi maja tárgya van, konzultált egy múzeumi szakemberrel, aki azt javasolta, hogy lépjen kapcsolatba a mexikói nagykövetséggel Washingtonban. Dozier fotókat küldött a vázáról a nagykövetségnek.

A nagykövetség izgatottan fogadta a látottakat, és miután megerősítették, hogy valódi maja tárgyról van szó, visszakérték azt.

„Örülök, hogy része lehettem a repatriálás történetének. Szeretném, ha visszakerülne a jog szerinti helyére”

– mondta Dozier a WUSA-nak, ahogy az NBC 15 News is beszámolt róla.

„De azt is szeretném, ha kikerülne az otthonomból, mert van három kisfiam, és rettegek, hogy két évezred után én lennék az, aki tönkreteszi!”

Esteban Moctezuma Barragán, Mexikó nagykövete az Egyesült Államokban, egy X posztban azt mondta, hogy a váza „értékes tanúja maja történelmünknek”, amely visszatért „Anna Lee Dozier nagylelkűségének köszönhetően”.

A vázát Anna Lee Dozier 19 másik tárgy mellett adta vissza a mexikói nagykövetségnek Washingtonban. A váza valószínűleg az ország délkeleti részéről származik, és 1 800-1 200 éves lehet. Ez a maja klasszikus korszakba helyezi, amely végül különböző tényezők, köztük aszályok, polgári konfliktusok és a spanyol hódítás következtében hanyatlott.

Az Egyesült Államokban található mexikói nagykövetség 19 másik régészeti tárgyat is kapott, amelyeket névtelenül adományoztak. Ezeket a darabokat is visszaküldik Mexikóba, ahol a Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet gondoskodik róluk.

Ezek a tárgyak több mint 13 500 egyéb tárgyhoz csatlakoznak, amelyeket az utóbbi években visszaszereztek a mexikói kormány azon törekvése részeként, hogy visszaszerezze a nemzeti örökségéhez tartozó külföldön található műtárgyakat.

forrás: iFLScience

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás