promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Döntött az EU: Magyarországon ekkor vezethetik be az eurót
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A magyarországi euróbevezetést vizsgálta az EU; ekkor búcsúzhatunk el a forinttól.

Régóta állandó kérdés, hogy mikor vezetik be az eurót Magyarországon is, hiszen az Európai Unióval kapcsolatos csatlakozási szerződésben benne van, hogy az unióba belépő államnak idővel csatlakoznia kell az euróövezethez, vagyis előbb-utóbb Magyarországon is felváltja a forintot az euró.

Ám ez nem megy olyan könnyen, komoly gazdasági kritériumoknak kell megfelelni ahhoz, hogy egy tagállam bevezethesse az eurót. Négy gazdasági konvergenciakritérium létezik, amiknek meg kell felelni:

az árstabilitás, a rendezett és fenntartható államháztartás, az árfolyam-stabilitás, és a hosszú lejáratú kamatlábak.

Az Európai Központi Bank és az Európai Bizottság kétévente szokott kiadni egy konvergenciajelentést, amiben azt vizsgálják, hogy bizonyos országok mennyire felelnek meg a fent említett kritériumoknak, és mennyire állnak készen az euró bevezetésére. Bulgária, Csehország, Lengyelország, Románia, és Svédország mellett Magyarország is terítéken volt, és míg Bulgária áll jelenleg a legközelebb az euróhoz, Csehországnak és Svédországnak van mit behoznia.

Magyarország már nem áll ilyen fényesen, konkrétan egyetlen gazdasági kritériumnak sem felelünk meg.

A jelentés szerint a fő akadályt az infláció jelenti, ugyanis az Európai Unió által elvárt referenciaérték 3,3 százalék, míg Magyarországon 2024 májusára éves átlagban 8,4 százalékkal számoltak. Emellett a 6,7 százalékos deficit is jócskán meghaladja az elvárt 3 százalékot, nem beszélve a hosszú távú kamatszintről, ami 5,5 százalékban van meghatározva, de hazánkban 6,8 százalékon áll.

Ha ezeket csökkenteni tudnánk, akkor az Európai Unió engedélyezné Magyarországnak az euró bevezetését.

Nem mintha Magyarország annyira siettetni ezt, hiszen az Alaptörvény egyik alapvetése is az, hogy nálunk a fizetőeszköz a forint.

(forrás: HVG)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás