promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elismerték: az amerikai éghajlat-kísérletek hőhullámokat okozhatnak Európában
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Tegnap még összeesküvés-elmélet volt, ma az egyik legnagyobb újság hozza le.

Egy új tanulmány szerint a tengeri felhővilágosítás nevű geoengineering (kb. Föld-mérnökösködés, még nincs igazán bevett magyar kifejezés a tevékenységre) technika, amellyel Kalifornia hőmérsékletét akarták csökkenteni, véletlenül hőhullámokat okozhat Európában. A tanulmány a regionális klímatechnikai beavatkozások nem szándékolt következményeit vizsgálta.

A tengeri felhővilágosítás során reflektív aeroszolokat (tengeri sót vagy tengeri permet formájában) permeteznek a stratocumulus felhőkbe az óceán felett, hogy több napsugárzást verjenek vissza az űrbe. A kutatók modellezték a technikát a Csendes-óceán északkeleti részén, Kalifornia közelében és Alaszka közelében.

2010-ben mindkét beavatkozás hatékonynak bizonyult a célterület hőmérsékletének csökkentésében. Az alaszkai művelet 55%-kal, a kaliforniai pedig 16%-kal csökkentette a veszélyes hőség kockázatát. Ugyanakkor a szimulációk azt is mutatták, hogy a kaliforniai beavatkozás hűvösebbé tette Európát is.

2050-re azonban a helyzet drámai módon megváltozott. A kevesebb felhő, a magasabb hőmérséklet és az Atlanti-óceáni meridionális áramlási rendszer (AMOC) lassulása miatt a kaliforniai beavatkozás melegedést okozott Európában. Az alaszkai beavatkozás hatékonysága is jelentősen csökkent.

A tanulmány rámutat, hogy a tengeri felhővilágosításnak nemcsak a célterületen, de távolabb is jelentős hatásai lehetnek. A beavatkozások hatékonysága az idő múlásával változhat, és nem szándékolt következményekhez vezethet.

A kutatók aggódnak, hogy a tengeri felhővilágosítás nemzetközi konfliktusokhoz vezethet, ha egyes országok a saját klímájuk javítása érdekében mások kárára alkalmazzák a technikát. Jelenleg nincsenek szabályozások a tengeri felhővilágosítás regionális alkalmazására, ezért a szerzők nemzetközi keretek létrehozását sürgetik.

Főbb megállapítások:

  • A tengeri felhővilágosítás hatékony lehet a célterület hőmérsékletének csökkentésében, de nem szándékolt következményekhez vezethet távolabb.
  • A beavatkozások hatékonysága az idő múlásával változhat, és a jövőben hatástalaná válhat.
  • A tengeri felhővilágosítás nemzetközi konfliktusokhoz vezethet, ha egyes országok a saját klímájuk javítása érdekében mások kárára alkalmazzák a technikát.
  • Szükség van nemzetközi keretekre a tengeri felhővilágosítás regionális alkalmazásának szabályozására.

Ez az első tanulmány, amely kimutatta, hogy a tengeri felhővilágosításnak nemcsak a célterületen, de távolabb is jelentős hatásai lehetnek. A tanulmány eredményei aggodalomra adnak okot a tengeri felhővilágosítás jövőbeli alkalmazásával kapcsolatban, és felhívják a figyelmet a nemzetközi szabályozás szükségességére.

forrás: Guardian

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás