promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas csattanást hallott a házában a férfi, utána elképesztő pereskedésbe keveredett a NASA-val

Hatalmas csattanást hallott a házában a férfi, utána elképesztő pereskedésbe keveredett a NASA-val

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Nem mindennapi tárgy okozta a háza sérülését. 

Az eset, amely során egy ISS-ről származó darab becsapódott egy floridai házba, igen szokatlan és jogi precedenst teremthet. Alejandro Otero, a floridai Naples lakója, márciusban jelentette, hogy egy fémdarab átszakította a háza tetőjét és két emeletet, miközben ő távol volt. A darab egy 1,6 font súlyú, hengeres alakú tárgy volt, amely a Nemzetközi Űrállomásról származó, leselejtezett akkumulátorokat tartalmazó raklap része volt​.

NASA vizsgálata megerősítette, hogy a darab valóban az ISS-ről származik. A 2021-ben az űrállomásról kidobott raklap 5800 fontot nyomott és kilenc akkumulátort tartalmazott. Az akkumulátorok tartókerete a légkörbe való visszatérés során váratlanul nem égett el teljesen, és végül Otero házába csapódott be​.]

[[cikk1]

Otero ügyvédje kapcsolatba lépett a NASA-val, hogy felelősségre vonják őket a károk miatt. A javítási költségeket körülbelül 15 000 dollárra becsülték, de a biztosítás nem minden kárt fedez. A NASA kijelentette, hogy elkötelezettek az alacsony Föld körüli pályán való biztonságos működés mellett és igyekeznek minimalizálni az ilyen balesetek kockázatát.

A probléma nem csak Otero esetében jelentkezik, ugyanis a világűrben egyre több űrszemét halmozódik fel. Az Európai Űrügynökség becslése szerint több mint 36 500 darab, 10 cm-nél nagyobb törmelék kering a Föld körül. A legtöbb űrszemét kormányzati űrprogramokból és magáncégekből származik, mint például az Elon Musk által alapított Starlink. Ezek a törmelékek időnként visszatérnek a Földre, és a szakértők szerint a jövőben egyre gyakoribbak lehetnek az ilyen esetek.

Az űrszemét problémájának megoldása érdekében több újrahasznosítható és újrafelhasználható technológiára lenne szükség, valamint nemzetközi megállapodásokra, amelyek kötelező érvényűek az űrszemét kezelésére​.

forrás: iFLScience