promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Bravúros mérnöki csodát rejt a Gerecse, a Dunazug-hegyvidék titka bravúros teljesítmény

Bravúros mérnöki csodát rejt a Gerecse, a Dunazug-hegyvidék titka bravúros teljesítmény

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Hazánk tele van rejtett kincsekkel. 

A Gerecse hegység központi részén található, kevésbé ismert látnivalók között említést érdemel a Csolnoki bányaalagút. Ez az elhagyatott vasúti alagút, amely egykor a helyi bányászatot szolgálta, ma már csak ritkán látogatott hely, ám különleges atmoszférájával és történelmi múltjával kiváló célpont lehet a kalandvágyó kirándulók számára.

A Csolnok és a környékbeli falvak, mint például Dorog és Annavölgy, gazdag bányászati múltra tekintenek vissza. A 20. század közepéig működő szénbányák több vasúti alagutat és tárót is magukba foglaltak, melyek közül sokat ma már csak a természet veszi vissza. A Csolnoki bányaalagút különlegessége, hogy a település szélén, a természet lágy ölén található, ami lenyűgöző látványt nyújt a felfedezőknek.

Az alagút bejárata könnyen elérhető a községből induló túraútvonalakon keresztül. Az egykori vasúti sínek és a bányászati eszközök maradványai mind-mind a hely múltját idézik. A túrázók gyakran találkozhatnak a környék gazdag növény- és állatvilágával is, hiszen a Gerecse ezen része kiváló élőhelyet biztosít számos ritka fajnak.

A Gerecse hegység nemcsak a bányászati múltjáról ismert, hanem geológiai és természeti értékeiről is. A hegység mészköves, dolomitos felépítése, valamint a számos barlang és szurdok különleges kirándulóhelyeket kínál. A környéken található többek között a híres Szelim-barlang és a Tatabányai Turul madár, amelyek szintén népszerű célpontok a természetjárók körében​.

Összességében a Csolnoki bányaalagút egy igazi gyöngyszem a Gerecse hegység szívében, amely várja azokat, akik szeretnének egy kis időutazást tenni és felfedezni Magyarország kevésbé ismert, de annál izgalmasabb történelmi helyszíneit. Ha legközelebb a Gerecsében jérunk, semmiképpen ne hagyjuk ki.