promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Magadat csapod be, ha ennyit raksz félre a nyugdíjra, semmire nem lesz elég

Magadat csapod be, ha ennyit raksz félre a nyugdíjra, semmire nem lesz elég

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Egyre fontosabb az öngondoskodás, de mennyi az elég?

Az öngondoskodás fontossága egyre nagyobb hangsúlyt kap, különösen az időskori megélhetés biztosítása érdekében. Az utóbbi években sokan kezdtek el rendszeresen megtakarítani nyugdíjas éveikre, de a Bankmonitor elemzése szerint havi 10 ezer forint félretétele hosszú távon kevés lehet ahhoz, hogy megfelelő életszínvonalat biztosítsunk magunknak idős korunkban.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak és nyugdíjbiztosítások népszerű megtakarítási formák Magyarországon, több mint 1,5 millió ember választja ezeket az opciókat. Bár a minimális befizetések már havi 8-10 ezer forinttól elérhetők, szakértők szerint ennél nagyobb elköteleződés szükséges ahhoz, hogy jelentős nyugdíjkiegészítésre számíthassunk.

Például egy 40 éves személy, aki havi 10 ezer forintot tesz félre, 65 éves korára kb. 3,1 millió forintot gyűjthet össze. Ez az összeg a mai nyugdíjasok valós helyzetéhez hasonló, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint a 60 évnél idősebb önkéntes nyugdíjpénztári tagok átlagosan 2,5 millió forintos számlaegyenleggel rendelkeznek. Az ilyen megtakarítások azonban csak havi 12-13 ezer forinttal egészítik ki az állami nyugdíjat, ami nem elegendő az időskori megélhetéshez.

A helyzetet némileg javítja, hogy a 20%-os adójóváírásnak köszönhetően havi 10 ezer forint befizetése esetén végül havi 12 ezer forint kerül a számlára. Az adójóváírás ugyanakkor nem havonta, hanem évente egy összegben kerül jóváírásra a számlákon. Ezzel együtt is, a minimális összegek befizetése gyakran nem elegendő a kívánt cél eléréséhez, ezért fontos, hogy mindenki alaposan átgondolja és kalkulálja a nyugdíjcélú megtakarításait.

A szakértők azt javasolják, hogy aki komolyan gondolja az öngondoskodást, próbáljon meg nagyobb összegeket félretenni havonta. Egy 20-30 ezer forintos havi befizetés már lényegesen jobb eredményeket hozhat, és biztosíthatja a nyugodtabb nyugdíjas éveket. Fontos továbbá, hogy mindenki tisztában legyen a különböző megtakarítási formák előnyeivel és hátrányaival, hogy a számára legmegfelelőbb megoldást választhassa.

Az átlagnyugdíj Magyarországon jelenleg 232 ezer forint körül alakul, és ezt az összeget az átlagos önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások csak kis mértékben tudják növelni. A Bankmonitor számításai szerint egy megfelelő mértékű nyugdíjkiegészítéshez havi 30-40 ezer forint körüli megtakarítás szükséges, amit az adójóváírás és a hozamok tovább növelhetnek. A hosszú távú pénzügyi tervezés és a tudatos megtakarítás így elengedhetetlen annak érdekében, hogy idős korunkban ne kelljen anyagi gondokkal szembesülnünk.

A jelenlegi gazdasági környezet és az infláció is hatással van a megtakarítások reálértékére, ezért fontos, hogy rendszeresen felülvizsgáljuk és szükség esetén módosítsuk megtakarítási stratégiánkat. Az öngondoskodás nemcsak biztonságot nyújt idős korunkra, hanem segít abban is, hogy megőrizzük életminőségünket és ne kelljen kompromisszumokat kötnünk a nyugdíjas években.

forrás: hvg