promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A Malév elődjével repülővel jártak a Balatonra nyaralni Budapestről, de Nagykanizsa is állomás volt, ma már csak egy márványtábla árulkodik róla

A Malév elődjével repülővel jártak a Balatonra nyaralni Budapestről, de Nagykanizsa is állomás volt, ma már csak egy márványtábla árulkodik róla

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Megy a Junkers F13, megy a Junkers F13 'kanizsára, kanizsai-kanizsai repülőtérre.

Az Aeroexpress Rt. 1922 decemberében alakult Budapesten, Magyarországon, és az ország egyik korai kereskedelmi légitársasága volt. Az alapítók Gróf Jankovich-Besán Endre és a német Junkers Flugzeug AG voltak. Az Aeroexpress hivatalosan 1923 januárjában kezdte meg működését, elsősorban Budapest és más nagyvárosok, például Székesfehérvár, Nagykanizsa, valamint nemzetközi célállomások, mint Prága és Bukarest között. 

Az Aeroexpress korai éveiben arra törekedett, hogy stabil belföldi és nemzetközi járathálózatot alakítson ki. Az osztrák és német partnerekkel való együttműködés révén a légitársaság rendszeres járatokat indított Budapest és Bécs között, ami fontos útvonal volt mind üzleti, mind turisztikai szempontból.

Budapest, Szent Gellért tér

Ez a partnerség lehetővé tette az Aeroexpress számára, hogy növelje az utasforgalmat és az üzemelési gyakoriságot. A légitársaság gyorsan a régió meghatározó szereplőjévé vált, kielégítve az első világháború utáni Európa egyre növekvő légi közlekedési igényeit.

Az üzemeltetési környezet azonban kihívásokkal teli volt az Aeroexpress számára. Az elsődleges siker ellenére a légitársaság kemény versennyel és működési nehézségekkel szembesült. 1926-ra a magyar kormány úgy döntött, hogy az ország légi közlekedési szolgáltatásait egyetlen entitás alá vonja össze, hogy az üzemeltetést átláthatóbbá és hatékonyabbá tegye.

A döntés az Aeroexpress megszűnéséhez vezetett, melynek eszközeit és működését az újonnan alakult Malert (Magyar Légiforgalmi Részvénytársaság) vette át, amely később a nemzeti légitársasággá, Malévvé fejlődött.

Az Aeroexpress Rt. kezdeti engedélyei három útvonalra szóltak: Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa-Zágráb, Budapest-Prága és Budapest-Bukarest. A társaság flottája hat darab Junkers F 13 típusú utasszállító repülőgépből állt, melyek megbízhatóságuk és hatékonyságuk révén ideálisak voltak rövid és közepes távú járatokra. Az első alkalmi járatok 1923 júniusában indultak, kezdetben belföldi útvonalakon, majd közös járatokat is beindítottak az osztrák Oesterreichische Luftverkehrsszel, melyek Bécs és Budapest között közlekedtek.

Felújított Junkers F13, a világ első teljesen fém utasszállító repülőgépe / Profimedia

Aeroexpress Rt. repülőtér bázisa Budapesten a Gellért Szálloda előtt, Bécsben pedig a Reichsbrücke mellett, a Dunán volt található. A légitársaság járatai azonban gazdaságtalanok voltak, mind belföldi, mind nemzetközi viszonylatokban. Emiatt a társaság 1930. január 1-jén megszüntette légitevékenységét, majd 1936-ban törölték a légiforgalmi társaságok sorából.

Az Aeroexpress Rt. egyik legismertebb pilótája Endresz György volt, aki óceánrepülőként vált híressé. Bár a társaság működése rövid életű volt, jelentős hatást gyakorolt a korai magyar légiközlekedési iparra, és fontos szerepet játszott a későbbi magyar légitársaságok, például a Malert és a Malev elődjének létrejöttében.

Az Aeroexpress Rt. öröksége jelentős, mivel alapvető szerepet játszott Magyarország légi közlekedési iparának korai éveiben. Az Aeroexpress volt az első, amely strukturált légi közlekedési hálózatot hozott létre az országban, bemutatva a kereskedelmi légi közlekedés életképességét és fontosságát.

A légitársaság rövid, de hatásos működése megmutatta a légi utazás potenciálját, és előkészítette az utat a későbbi fejlesztések számára a magyar légi közlekedési szektorban.

Az utóbbi években az Aeroexpress név újraéledt, bár más kontextusban. Modern kezdeményezések, mint az Aeroexpress Kft., célja, hogy kihasználja Magyarország gazdag légi közlekedési történelmét, és innovatív szolgáltatásokat vezessen be, beleértve a Budapest feletti látványrepüléseket és regionális charter járatokat. Ez a kortárs Aeroexpress arra törekszik, hogy ötvözze a történelmi jelentőséget a modern légi közlekedési igényekkel, hozzájárulva az ország folyamatos légi közlekedési örökségéhez.