promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ha ilyen ingatlanod van, ne számíts hamar pénzre, főhet a fejed, ha eladnád

Ha ilyen ingatlanod van, ne számíts hamar pénzre, főhet a fejed, ha eladnád

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Részletes elemzés készült az ingatlanpiaci kilátásokról.

Az ingatlanpiac jelenlegi helyzete Magyarországon számos kihívást tartogat az eladók számára, különösen a felújítandó vagy rossz állapotú ingatlanok esetében. Az elmúlt időszakban nőtt ugyan a tranzakciók száma, de az ingatlanok értékesítési ideje jelentősen meghosszabbodott. Az ingatlanok átlagosan hosszabb ideig maradnak a piacon, különösen a rossz állapotú vagy felújítandó ingatlanok esetében, melyek eladása akár több évet is igénybe vehet.

A lakások esetében az átlagos értékesítési idő jelenleg körülbelül 4-6 hónap. Azonban, ha az ingatlan felújításra szorul, vagy nem rendelkezik modern felszereltséggel, ez az időszak jelentősen meghosszabbodhat. A jó állapotú, azonnal beköltözhető lakások továbbra is népszerűek, és gyorsabban találnak vevőt.

A családi házak eladása még nehezebb feladat, különösen a vidéki területeken. Ezeknek az ingatlanoknak az átlagos piaci ideje akár 8-12 hónap is lehet. A felújítandó házak esetében ez az idő még tovább nyúlhat, mivel a vevők gyakran tartanak a felújítási költségektől és az ezzel járó munkától. Az ilyen ingatlanok értékesítése akár több évet is igénybe vehet, különösen, ha jelentős felújítási munkálatokra van szükség.

A vevők kivárnak, remélve, hogy az ingatlanárak csökkenni fognak. Ez a kivárási stratégia tovább lassítja a piaci folyamatokat. Az OTP Lakóingatlan Értéktérkép legfrissebb adatai szerint az árak növekedése várható, de nem olyan mértékben, hogy jelentős változást hozna. Az eladóknak rugalmasabb megközelítést kell alkalmazniuk, hogy sikeresen értékesíthessék ingatlanjaikat a jelenlegi piaci környezetben.

A lakáshitelek kamatainak kedvező alakulása és az otthonfelújítási programok és támogatások szintén befolyásolják a piaci helyzetet. A potenciális vevők gyakran kivárják a legkedvezőbb feltételeket, mielőtt döntést hoznának, ami tovább lassítja a piacot. Az eladóknak figyelembe kell venniük ezeket a tényezőket, és alkalmazkodniuk kell a változó piaci körülményekhez.

A vidéki ingatlanok különösen nehéz helyzetben vannak. Az olyan területeken, mint Békés vármegye, az ingatlanárak alacsonyak, de a kereslet is kicsi. Ez különösen problémás lehet azok számára, akik sürgősen szeretnének eladni. A határ menti ingatlanok iránti kereslet ugyanakkor növekedett, különösen a külföldi vevők részéről, például Romániából és Ukrajnából.

Összességében elmondható, hogy a magyar ingatlanpiac jelenlegi helyzete számos kihívást jelent az eladók számára, különösen a felújítandó vagy rossz állapotú ingatlanok esetében. Az eladási folyamat hosszabbá vált, és az eladóknak rugalmasabb stratégiákat kell alkalmazniuk a sikeres értékesítés érdekében. A piaci bizonytalanság és a vevők kivárási hajlandósága tovább nehezíti az eladási folyamatot, de a megfelelő árazási stratégiával és a piaci trendek figyelembevételével az eladók is megtalálhatják a számukra legjobb megoldást.

forrás: Pénzcentrum