promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szijjártó Péter a svájci békecsúcson vágta zsebre a nyugati vezetőket, ő tartotta a legkülönlegesebb beszédet
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A külügyminiszter kinyilvánította, miben egyedülálló hazánk a nyugati világban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a svájci Bürgenstockban megrendezett nemzetközi békekonferencián felszólalt, hangsúlyozva Magyarország nyitott kommunikációs csatornáit Oroszországgal. A konferencián, amelyet Ukrajna kezdeményezett, és amelyen 92 ország képviseltette magát, Szijjártó kijelentette, hogy Magyarország kész közvetíteni Oroszország felé a béke érdekében.

Szijjártó beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarország az utolsó európai ország, amely nem szakította meg a kommunikációt Oroszországgal. "Kérem, ne tekintsék rossz dolognak, hogy nyitva állnak a kommunikációs csatornák" – mondta. Hozzátette, hogy Magyarország készen áll üzenetek kézbesítésére Moszkvának vagy Szentpétervárnak, hogy megmentsék a gyermekeket és családokat, és megelőzzék a további családok szétszakadását.

A külügyminiszter kitért arra is, hogy Magyarország több mint 1,3 millió menekültet fogadott be Ukrajnából, és ezeknek az embereknek hozzáférést biztosított az egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz. "Ez Magyarország legnagyobb humanitárius segítségnyújtási akciója" – fogalmazott Szijjártó.

Magyarország különleges figyelmet fordít az Ukrajna nyugati részén élő mintegy 150 ezres magyar közösségre, amely szintén megtapasztalta a háború szenvedéseit. Szijjártó Péter beszéde rávilágított arra, hogy Magyarország milyen közvetlen hatásokat tapasztal a szomszédos Ukrajnában zajló konfliktus következtében.

A békekonferencián részt vett többek között Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár, Rishi Sunak brit miniszterelnök és Kamala Harris, aki az Egyesült Államokat képviselte Joe Biden helyett. Vlagyimir Putyin orosz elnököt azonban nem hívták meg, és Kína is távol maradt az eseménytől.

Az ukrán kezdeményezésre létrejött békekonferencián való részvétel Magyarország számára lehetőséget kínált arra, hogy hangsúlyozza elkötelezettségét a béke és stabilitás iránt a régióban. Szijjártó Péter beszéde nemcsak Magyarország humanitárius segítségnyújtását emelte ki, hanem arra is rávilágított, hogy az ország milyen szerepet vállalhat a nemzetközi békefolyamatokban.

A konferencián elhangzottak kapcsán érdemes megvizsgálni Magyarország és Oroszország jelenlegi kapcsolatait. Magyarország az EU egyik olyan tagállama, amely fenntartotta a diplomáciai és gazdasági kapcsolatait Oroszországgal, még a 2014-es ukrajnai konfliktus és az azt követő szankciók után is. Ezen kapcsolatok fenntartása különleges lehetőségeket biztosít Magyarország számára a nemzetközi diplomácia terén.

Magyarország energiafüggősége is jelentős szerepet játszik az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokban. Az ország nagymértékben függ az orosz gázimporttól, ami tovább növeli a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fontosságát. Ez a függőség magyarázatot adhat arra is, hogy miért tartja Magyarország nyitva a kommunikációs csatornákat Oroszországgal, még akkor is, amikor sok más európai ország megszakította azokat.

A svájci békekonferencia egyik fő célja az volt, hogy előmozdítsa a párbeszédet és a diplomáciai megoldásokat a jelenlegi globális konfliktusokban. Az eseményen elhangzott beszédek és találkozók lehetőséget nyújtottak a résztvevőknek arra, hogy megvitassák a béke és stabilitás helyreállításának lehetőségeit, különös tekintettel az ukrajnai helyzetre.

Magyarország szerepe ebben a kontextusban különösen érdekes, mivel az ország sajátos helyzetben van a közvetítői szerep betöltésére. A svájci konferencián elhangzottak alapján Magyarország kész arra, hogy közvetítse az üzeneteket és elősegítse a párbeszédet a konfliktusban érintett felek között.

A svájci békekonferencián Szijjártó Péter felszólalása rávilágított Magyarország elkötelezettségére a béke és stabilitás iránt, valamint arra, hogy az ország milyen szerepet vállalhat a nemzetközi diplomáciai erőfeszítésekben. Magyarország kész közvetíteni Oroszország felé, és nyitott kommunikációs csatornáival különleges szerepet játszhat a békefolyamatokban. A konferencia és a magyar részvétel fontos lépés a globális béke és stabilitás előmozdítása felé.

forrás: telex

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás