promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Súlyos következményei lesznek a dunai áradásnak, egész nyáron szenvedhetünk a kellemetlenségektől
Borítókép:  Profimédia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Már több vármegye is reagált a kialakult helyzetre.

A Duna mellett lakni sosem volt életbiztosítás, ám az egész évben elénk táruló látványért megéri aggódni. Heves esőzések esetén nem szokatlan, hogy megemelkedik a Duna vízszintje, az eközé települő városok, vendéglátóipari helyek, intézmények fel vannak készülve erre az eshetőségre és ebben az esetben vagy egy protokoll arra, hogyan kell a legjobban bebiztosítani az adott épületeket.

Most az utóbbi egy hétben erre ismét szükség volt és bár már láttunk ilyet, egészen félelmetes és megszokhatatlan látvány az, ahogyan a Parlament lábát nyaldossa a Duna és a jól megszokott parti teraszos bárok helyén is csak a hömpölygő folyót láthatjuk. A Duna tetőzését múlt szombatra mondták, ekkor volt a legmagasabb a vízállás, azóta pedig fokozatosan húzódik vissza saját medrébe a folyó, ám hiába áll majd helyre a Duna, egy maradandó következménnyel számolnunk kell.

Az időjárás és a kialakult helyzet remekül kedvezett a gyűlölt vérszívónak: igazi szúnyoginvázióra számíthatunk, így már országszerte felkészültek a szúnyogirtásra, ezt pedig minél hamarabb szeretnék is elkezdeni. A Duna visszahúzódása után több olyan, kisebb-nagyobb méretű ártéri pocsolya maradt, ahol a szúnyogok remekül érzik magukat, ideális helyszín ez a szúnyoglárvák fejlődésének.

Ezek az állóvizek ideális terepet biztosítanak nekik a gyors fejlődésre, így már megelőző csapásként biológia módszereket vetnek be, hogy ne szaporodjanak el a kellemetlen rovarok, jelentette be a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Egy úgy nevezett gyérítéses módszert vetnek be elsőként, ám ezt csak azokon a területeken lehet megtenni, ami nem oltalom alatt álló természetvédelmi terület, ez tovább bonyolítja a megfelelő, gyors és hatékony irtást. Ilyenkor a tenyésztőhelyen egy természetben is megtalálható baktérium által termelt fehérjével dúsított készítményt tesznek a vízbe, ez pedig a megfelelő dózisban alkalmazva elpusztítja a szúnyoglárvákat, ám más élőlényekre teljesen veszélytelen. Amennyiben természetvédelmi területen van szükség ar irtásra, akkor erre külön engedélyt kell kérni és akkor is nagy körültekintésre van szükség, ha ezt meg is kapják.

Ám a kifejlett egyedek ellen is felveszik a harcot: Sopronban, Debrecenben és Miskolc környékén esedékes a szúnyogirtás.

A szúnyogok terjedésének visszaszorításáért mi is tehetünk: a nagy meleg kifejezetten kedvez ezeknek az élőlényeknek, a csípőszúnyog lárvák akár egy hét alatt is eljuthatnak a kifejlett állapotukba, így kiemelt jelentőségű, hogy a ház körül található edényekben összegyűlt vizet rendszeresen kiöntsük és ellenőrizzük.

Így nézett ki az áradás alatt álló Duna, melyről több híradás is beszámolt, a környékbeli országokban is hasonló volt a helyzet:

Forrás: Magyar Nemzet

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás