promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Durva szúnyoginvázió várható a következő napokban, mutatjuk, hol lesz a legtöbb vérszívó
Borítókép:  Profimedia
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Fokozatosan melegszik a levegő hőmérséklete, ami kedvez a szúnyoglárvák tömeges kikelésének. 

A hazai entomológusok, azaz a hatlábú ízeltlábúak szakértői már februárban megjósolták, hogy bajok lesznek 2024 nyarán, a csapadékos időjárás miatt idén hatalmas szúnyoginvázió várható. Nagyobb mennyiségű vérszívóra akkor kell számítanunk, amikor a magasabb hőmérséklet miatt a klasszikus lárvatenyésző helyeken is megindul a felmelegedés, a lárvák pedig kirajzanak. Ennek lehetünk a tanúi a következő napokban, hetekben.

Az idei esős időszak és a Tiszától elöntött területek következtében a Szigetközben és a Tisza mentén kell a legtöbb szúnyogra számítani, de az ország más részein is jól fog jönni a gyérítés, ha nyugodt körülmények között szeretnénk a szabadban tölteni az estéket.

A katasztrófavédelem szakemberei intenzív szúnyogirtást terveznek a lárvák és a felnőtt egyedek ellen, légi és földi permetezésekkel. Közben mi is tehetünk annak érdekében, hogy ne faljanak fel minket élve ezek a kis rovarok. Fontos, hogy az udvarunkon, kisebb helyeken összegyűlt csapadékot, öntözővizet rendszeresen öntsük ki, mert ezekben is kikelnek a szúnyoglárvák és gyorsan elszaporodhatnak a vérszívók.

Kilenc vármegye 197 településén gyérítik a szúnyogokat ezen a héten. A Szigetközben, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye Tisza menti településein, valamint a Tisza-tó térségében földi járműről permetezik a vérszívók elleni készítményt az esti, éjszakai órákban. Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Heves és Pest vármegye több településén is fellépnek a szúnyogok ellen. 

A kezeléseket a települések lakott területén, platós gépjárműre rögzített berendezéssel végzik el. A legtöbb helyen úgynevezett ULV eljárást alkalmaznak, amelynek során a permetszert nagyon kis mennyiségben – hektáronként alig több mint fél liter – apró cseppekre porlasztva juttatják ki a szakemberek. 

A szúnyogirtó készítmény az alacsony dózisnak köszönhetően csak az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérűekre, így emberre, háziállatokra nem jelent veszélyt. 

A szúnyoggyérítés helyszíneit itt teszi közzé az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A szúnyogcsípésben nem a viszketés a legrosszabb

Nem mindenki tudja, de a hazai szúnyogfajoknak csak mintegy 15-20 százaléka vérszívó és csak a nőstények vetemednek erre az aljasságra, közülük sem mindegyik. A védekezés nemcsak azért fontos, mert a csípés után kellemetlen viszketés rontja el a napunkat, hanem azért, mert a hazánkban őshonos szúnyogok is komoly betegségeket hordozhatnak. A legnagyobb veszélyt azonban egy-egy Magyarországon új, trópusi szúnyogfaj egyedeinek megtelepedése jelenti, amelyek a mi immunrendszerünk számára ismeretlen kórokozókat is átadhatnak.

Aki nem szereti a vegyszereket, az természetes anyagokból készített szúnyogriasztóval is távol tarthatja a vérszívókat:

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás