promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Így beszélt Antall József Horthy Miklósról, a mai napig tanulságos interjút adott a korszakról

Így beszélt Antall József Horthy Miklósról, a mai napig tanulságos interjút adott a korszakról

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Az egykori miniszterelnök interjúban mondta el a véleményét a kormányzóról.

Antall József, Magyarország egykori miniszterelnöke, különös figyelmet fordított Horthy Miklós, a két világháború közötti magyar kormányzó megítélésére. Az 1993-as Horthy-újratemetés kapcsán adott interjújában Antall kifejtette, hogy Horthy egy magyar hazafi volt, aki jogosan kívánta, hogy hazai földben nyugodjon meg. Antall szerint Horthy megítélése nem csupán a történészek feladata, hanem a nemzeti tudatban is tisztességesen el kell helyezni​.

Antall József az interjúban hangsúlyozta, hogy az újratemetés egy kegyeleti aktus volt, amely a család magánkívánságaként történt, és nem állami ünnepként. Ugyanakkor természetesnek tartotta, hogy Magyarország történelmi korszakában vezető szerepet játszó államférfiak, mint Horthy, ilyen formában emlékezzenek meg​.

Antall úgy vélte, hogy Horthy kormányzósága az első világháború után szinte elkerülhetetlen volt, és nehéz egyszerűen kategorizálni őt. A miniszterelnök szerint Horthy történelmi szerepének objektív megítélése fontos, de ezt nem szabad indulattal kezelni​.

Az utóbbi években Horthy megítélése újból a közbeszéd tárgya lett, többek között Lázár János miniszter Horthy-t méltató kijelentései miatt. Lázár egy 1993-as Antall-interjút osztott meg, hogy támogassa saját álláspontját Horthyval kapcsolatban. Az interjúban Antall azt is kiemelte, hogy Horthy Miklós teljesítménye a mai napig megkérdőjelezhetetlen, és hogy az idő múlásával egyre objektívebben tudjuk majd megítélni Horthy szerepét.

A Horthy-kérdés azonban továbbra is megosztja a társadalmat. Karsai László történész például hangsúlyozza Horthy felelősségét a magyar zsidók deportálásában és Magyarország háborús részvételében a nácik oldalán. Karsai szerint Horthy bűnös háborús és népellenes bűnökben, bár nem állították bíróság elé, mert Sztálin ezt megakadályozta.

Antall József véleménye Horthy Miklósról tehát egy sokrétű és árnyalt megközelítés volt, amely a történelmi kontextust és Horthy hazafias érzelmeit is figyelembe vette. Az ilyen vélemények fontosak a nemzeti történelem megértésében és a történelmi személyiségek méltányos megítélésében.