promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Horthy Miklós féltett titkáról fogalma nem volt a korabeli lakosságnak, sokszor hozott számára balszerencsét
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Csak a belső kör tudott róla, nyilvánosan sosem említette. 

A 20. század történelme Európában finoman szólva sem volt mentes a viharoktól: két világháború, hidegháború, kommunizmus, rendszerváltások - mondhatjuk, hogy zajlott az élet. Bár történelmi távlatban nincs még messze ez az idő, a mából visszatekintve a múlt vezetői egészen másfajta karakterek voltak, mint a modern politikusok.

Hazánk egyik legmeghatározóbb vezetője ebben az időszakban Horthy Miklós volt, akinek a nevéhez az egész I. világháborút követő időszakot kötik, egészen a vesztes második világháborúig.

Ha ma visszagondolunk Horthy Miklósra, egy katonai egyenruhás, szigorú ember jut eszünkbe, a régi idők embere, kimért, elegáns stílussal - ám a valóság ennél minden bizonnyal jóval színesebb.

Horthy Miklós tengerésztiszt volt - születése nem predesztinálta erre, az Alföldön található Kenderesen született, víz nem volt a közelben. Bátyja szintén a Fiumében található Haditengerészeti Akadémián tanult, ám mikor Miklós 16 éves volt, elhunyt, szülei ennek ellenére sem ellenezték Horthy katonai pályáját.

Horthy karrierjét nem tanulmányainak köszönhette: jegyei nem voltak a legjobbak, viszont minden beszámoló alapján igen kiváló társasági ember volt - több nyelven beszélt, remekül szót értett a társadalom bármely rétegével, és kiváló sportoló is volt. Beszámolók alapján nem állt tőle távol a szórakozás - kártya, nők, bajívás és utazás.

Haditengerészként a világ számos távoli vidékén járt: 1886 és 1894 között többek között Ázsiába is eljutott.

Horthy Miklós világ körüli útjának során szerezte meg a híres kínai sárkánytetoválást, mely majdnem teljesen elfedte bal karját. Turbucz Dávid, a történész, amellett foglal állást könyvében, hogy ez a tetoválás vagy Bangkokban, vagy pedig Szingapúrban készülhetett. Egy pletyka terjed, miszerint Horthy ittas lehetett a tetoválás elkészítésekor, azonban erről Turbucz nem tesz említést. Hazatérve azonban sokan lenyűgözve csodálták ezt az alkotást, melyre ő büszkén mutogatott mindenkinek.

A "száguldó riporter", a cseh Egon Erwin Kisch leírása szerint Horthy Miklós életének legszebb tetoválását fedezte fel: a zöld-arany sárkány díszelgett a mellkasának bal felén. A kormányzó naponta megjelent a pólai tengerészfürdőben, és mindig megmutatta a sárkányt, mely körül vették az érdeklődő fiatal tengerésztisztek és fürdővendégek.

Horthy Miklós titkos tetoválása Kenderesen került elő, amikor úszás közben bemutatta azt. Azonban tragikus események követték a tetoválás bemutatását. Horthy, bár kezdetben büszkén mutogatta tetoválását, kormányzóvá választása után figyelt arra, hogy hivatalos eseményeken mindig hosszú ujjú ruházatot viseljen, hogy sárkánya rejtve maradjon.

A 24.hu forrása szerint Horthynak volt egy másik tetoválása is, melyet megmutatott Kisch-nek. Azonban pár órával a bemutató után értesítették arról, hogy a flotta legnagyobb hajóját, a Szent István csatahajót kilőtték.

"Nem kellett volna megmutatnom a rajzot, főhadnagy úr, mert valahányszor megteszem, mindig nagy szerencsétlenség támad."

- mondta állítólag első dühében.

forrás: HelloMagyar

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás