promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Térdsérülés miatt esett kómába 39 évre a francia válogatott focista
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Jean-Pierre Adams nem tudta kiélvezni a visszavonulása utáni éveket. 

Jean-Pierre Adams 1948 március 10-én született Dakarban, Szenegál fővárosában. 10 éves korában a Franciaországban található Montargis-ba költözött nagymamájával, ahol Adams katolikus iskolába járt. 1967-ben az Entente BFN-ben kezdett játszani csatárként, majd 1970-ben a Nimes futballcsapathoz szerződött, de később Nizzát, Paris Saint-Germain-t, a Mulhouse-t, és Chalon-t is képviselte. 1969-ben feleségül vette szerelmét, Bernadette-et, és két gyerekük is született, Laurent és Frédéric. 1981-ben, 33 éves korában vonult vissza. Végzetes és

egész életére kiható térdsérülését 1982-ben szerezte

egy dijoni edzőkurzuson.

A sérülés elég súlyos volt ahhoz, hogy meg kelljen műteni, de nem volt annyira sürgős a beavatkozás elvégzése. Március 17-ére kapott időpontot az Édouard Harriot kórházban, és meg is műtötték azon a napon. Még annak ellenére is, hogy a műtét napján a kórház dolgozóinak nagy része sztrájkot hirdetett, ráadásul a sérülés nem is volt annyira súlyos, így várhatott volna még néhány napot. A beavatkozásnál segédkező aneszteziológusnak az emberhiánynak köszönhetően egyszerre 8 beteget kellett ellátnia. A műtétet magát pedig egy olyan gyakornok végezte, aki későbbi saját bevallása szerint sem igazán rendelkezdett a műtét elvégzéséhez szükséges szaktudással.

A rutinműtétnek számító beavatkozás brutálisan félresikerült.

Az intubáláshoz szükséges cső rosszul lett bevezetve, így ahelyett, hogy biztosította volna a légutakat, elzárta az Adams tüdejéhez vezető utat, aki így nem juthatott elég oxigénhez. Ez pedig szívrohamhoz és maradandó agykárosodáshoz vezetett. A tragikus kimenetelű beavatkozást követően Adams-t felesége ápolta otthonukban. A 90-es években természetesen

komoly bírósági ügy lett a műtétből,

amely során mind az altatóorvos valamint a beavatkozást elvégző gyakornok is egy hónapos felfüggesztett börtönbüntetést és nagyjából 260 ezer forintos bírságot kapott. A kiszabott büntetés még majdhogynem enyhének is nevezhető ahhoz képest, hogy egy életre megnyomorították a francia válogatott focistát.

Felesége, Bernadette az utolsó pillanatig kitartott Adams mellett.

Az 52 éven át tartó házasság nagyrésze azzal telt, hogy a férjéről gondoskodott. Beszélt hozzá, öltöztette és ajándékot vásárolt neki születésnapjára és karácsonyra is. 2021-ben bekövetkező haláláig odaadóan gondoskodott az egykori focistáról.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás