promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem kímélte Orbán Viktort a nemzetközi sajtó, durva értékelést kapott a miniszterelnök a választások után Európában
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az unióból kilépett britek értékelték az EP-választásokat, a magyar miniszterelnökkel is hosszasan foglalkoztak.

Az európai parlamenti választások eredményei Nagy-Britanniában is jelentős visszhangot keltettek. A brit sajtó különösen nagy figyelmet szentelt a meglepetésszerűen bejelentett francia előrehozott választásoknak.

Bár Nagy-Britanniában a parlamenti választási kampány és egy görög szigeten eltűnt népszerű tévés személyiség halála uralja a híreket, a hétfői újságok az európai parlamenti választásokra is kitekintettek.

A főcímek főleg Macron francia elnök kudarcára, a radikális jobboldal győzelmére és az előrehozott parlamenti választások meglepő bejelentésére összpontosítanak.

A konzervatív Telegraph címlapján "Macron vereséget szenvedett a jobboldal európai előretörésében" címmel számolt be, amely szerint "megalázó" volt az események kimenetele. Egy hétfő reggeli online cikkükben hozzátették, hogy Scholz német kancellárra is nyomás nehezedik, hogy "súlyos veresége után előrehozott választásokat írjon ki". Egy véleménycikkben azt írták: "Scholzot megalázták, Németország most már válságban van".

A Telegraph vasárnap hosszú írást szentelt Giorgia Meloni olasz miniszterelnöknek, akit az EU királycsinálójának nevezett. A cikk szerint Meloni még azokkal a politikusokkal is képes együtt dolgozni, akik korábban elutasították őt, sőt olyanokkal is, akik egymás riválisai. Ez annak köszönhető, hogy Ukrajna támogatójává vált, holott korábban még Putyin orosz elnököt méltatta.

Az újság szerint a francia és a német radikális jobboldali erők sikerének kulcsa a nettó zéró kibocsátási politikák, az Ukrajna európai alapokból történő jelentős pénzügyi támogatása elleni és a bevándorlás korlátozását követelő kampányukban rejlik.

A politikai mainstream másik oldalán a Guardian nyomtatott kiadása is a francia hírrel foglalkozott. Online cikkeiben megjegyezték: "Németországban és Ausztriában a populista jobboldal elképesztő módon előretört, de úgy tűnt, az Európa-barát centrum tartja a helyét". Ez bonyolíthatja majd az európai szintű törvényhozást. A lap Melonit is potenciális királycsinálónak nevezi, aki "kényelmesen megelőzte" balközép ellenfeleit.

A liberális lap a Fideszre is kitért, amely szerint "a vártnál gyengébben teljesített". Vasárnap azonban testvérlapja, az Observer olyan cikket közölt, amelynek címe szerint "Az Orbán Viktor és a kemény jobboldal rabságában, Európa az igazság pillanatával néz szembe".

Az Observer "pro-putyinista, eurófób, toxikus és Boris Johnson valamint Nigel Farage stílusában hadováló vezetőnek" nevezi a magyar miniszterelnököt, akit "a populista, nacionalista, szuverenista" európai erők példaképeként említ. A lap szerint "túlméretezett pókként szövi Európa jövőjét", és befolyása lehet az európai parlamenti szövetségek és egy "kemény-jobb szuperfrakció" formálásában.

A brit lapok sorában a mérsékelt-konzervatív Times a francia választási bejelentés kapcsán úgy véli: Macron elnök lépése a II. világháború után először juttatta a hatalom küszöbére a kemény jobboldalt, amely a háborúban kollaborált a nácikkal. A Financial Times üzleti lap szerint pedig "a szélsőjobboldal előretörése" nyomán "bevándorlás-ellenes és anti-zöld" irányba billenhet az Európai Parlament, és az eredmény komplikálhatja Ursula von der Leyen újraválasztási esélyeit.

forrás: infostart

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás