promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Feljött egy cápa a vízfelszínre és elhányta magát: a tudósok megnémultak attól amit kiadott magából

Feljött egy cápa a vízfelszínre és elhányta magát: a tudósok megnémultak attól amit kiadott magából

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Hosszú percekig lebegett a felszínen a cápa végterméke, azóta sem értik hogyan történhetett ez meg.

Egy tengerbiológusokból álló expedíció döbbenetes jelenet szemtanúja volt: egy tigriscápa váratlanul egy hangyászsünt öklendezett ki. Nicolas Lubitz, a James Cook Egyetem korábbi PhD-hallgatója és csapata 2022 májusában az észak-queenslandi Orpheus-sziget partjainál végeztek tengeri élőlények nyomkövetését, amikor a rendkívüli esemény történt.

Lubitz elmondása szerint a tigriscápa valószínűleg a szigetek közötti sekély vizekben vagy a partvidéken ejtette el a hangyászsünt. A háromméteres ragadozó teljesen ép állapotban öklendezte fel az állatot, tüskéivel és lábaival együtt. A kutató szerint a tigriscápa nem volt különösebben nagy példány, inkább közepes méretű​.

A cápák általában akkor öklendeznek, ha stressz éri őket, és a hangyászsün tüskéi valószínűleg irritálták a cápát, ami a jelenséget magyarázhatja. A tigriscápák ismerték arról, hogy szinte bármit felfalnak, és gyomrukban már találtak rendszámtáblát, műanyag kannát, fém tárgyakat, sőt még bulldog és disznómaradványokat is​.

A tigriscápa (Galeocerdo cuvier) a világ trópusi és szubtrópusi vizeiben él, és a kékcápa alakúak rendjének legnagyobb tagja. Vadászterülete leginkább a partközeli sekély vizekre korlátozódik, és zsákmánylistája rendkívül változatos, a tarisznyarákoktól a tengeri madarakon át a csontos halakig, más cápafajokig, teknősökig és tengeri emlősökig terjed​.

A tigriscápa az emberre második legveszélyesebb cápafajként van számon tartva, közvetlenül a nagy fehér cápa után. Az ilyen váratlan és bizarr események, mint amilyet Lubitz és csapata tapasztalt, tovább fokozzák a tigriscápák hírnevét mint a tenger félelmetes ragadozó.

A tigriscápák vadászmódszere különleges: általában lassan és észrevétlenül közelítenek áldozatukhoz, majd hirtelen támadnak. Ez a taktika teszi őket különösen veszélyessé az emberek számára is. Az elmúlt évek statisztikái azt mutatják, hogy Ausztrália továbbra is az egyik legfrekventáltabb terület a cápatámadások szempontjából, közvetlenül az Egyesült Államok után​.

forrás: origo