promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Új élet ezer forintért a mediterrán paradicsomban - mutatjuk, hogy juthatsz ennyiért családi házhoz

Új élet ezer forintért a mediterrán paradicsomban - mutatjuk, hogy juthatsz ennyiért családi házhoz

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Egy kék Mátyás királyért magad mögött hagyhatod a magyar mindennapokat.​

A szicíliai Sambuca város 2019 óta eladott 250 ingatlant egyeurós lakásprogramja keretében, ezzel nemcsak az elnéptelenedés problémájára talált megoldást, hanem a helyi gazdaságot is fellendítette. Az idei évben újabb 12 otthont kínálnak eladásra, mindössze 3 eurós kikiáltási áron.

Az olaszországi elnéptelenedő városok az utóbbi években különféle módszerekkel próbálták új lakókat vonzani, hogy életet leheljenek kihalt utcáikba. Az egyeurós lakásprogramok több helyen is elindultak az országban – számol be róla a CNN. Míg néhány település nehezen talált vevőket az elhagyott épületekre, mások, például Sambuca, kimagasló sikereket értek el.

Giuseppe Cacioppo, a város frissen megválasztott polgármestere szerint a program eddigi eredményei azt jelzik, hogy a következő években további eladások várhatók

. "A külföldiek özönlenek, hogy megvásárolják ingatlanainkat, és ez eddig nagy siker volt"

– mondta a polgármester. Cacioppo arra bátorítja az érdeklődőket, hogy látogassanak el a városba, nézzék meg a megvételre kínált 12 házat, és váljanak potenciális vásárlókká.

 "Az időzítés tökéletes. A turisták és az érdeklődő vásárlók most utaznak Olaszországba, és azok is jöhetnek megnézni, akik nyári kiruccanásaikat tervezgetik"

– tette hozzá.

Sambuca először 2019-ben került a figyelem középpontjába, amikor 16 lakást kínáltak eladásra egy euróért darabonként. Két évvel később az árakat ugyan megduplázták, de még így is nagy érdeklődés övezte a programot, és a második hullámban két euróért lehetett megvásárolni a lakásokat.

A program sikerének köszönhetően 20 millió euró áramlott be a helyi költségvetésbe, ami jelentős mértékben hozzájárult a város gazdasági megújulásához. A bevételek között szerepel az új panziókból és üzletekből származó forgalom, valamint az építtetőkkel, építészekkel, földmérőkkel, belsőépítészekkel és közjegyzőkkel kötött szerződésekből származó bevétel is.

A városháza tulajdonában lévő házak fellendítették a magáningatlan-szektort is. Azok, akik nem jártak sikerrel az aukción, végül olcsóbb házakat vásároltak.

"Eddig 250 lakást adtunk el"

– mondta Giuseppe Cacioppo.

Más olasz városok is próbáltak hasonló programokat indítani, például a Rómától délre fekvő Patrica, de nem tudták felkutatni a korábbi tulajdonosokat, hogy engedélyt kapjanak az üres otthonok eladására. Sambuca azonban különleges helyzetben van, mivel az 1969-es földrengést követően a város hatóságai birtokba vették az elhagyott házakat. Ennek köszönhetően a városháza gyorsan és egyszerűen rendelkezhet az ingatlanokkal, mivel nem szükséges közvetíteniük a tulajdonosok és a vevők között.

Az újonnan meghirdetett otthonok 50–80 négyzetméteresek, két-három hálószobásak, aranybarna kövekből épültek, és több közülük macskaköves sikátorokra néző erkéllyel vagy panorámás terasszal rendelkezik. Bár a legtöbb ingatlan komolyabb felújításra szorul, néhányuk megőrizte eredeti, zöldre festett régi faajtóit, díszített boltíveit és ablakait. Az átalakítások költsége általában 30 ezer eurótól kezdődik, de elérheti akár a 200 ezer eurót is, ha a vásárlók luxuskivitelűvé alakítják a házakat.

Az érdeklődőknek 5000 euró letéti biztosítékot kell fizetniük az aukción való részvételhez. Ha nem nyerik meg a licitet, a letétet visszakapják, de ha sikeresek, az 5000 euró automatikusan a letéti biztosítékuk lesz. A vásárlóknak három éven belül el kell végezniük az otthonok felújítását, különben elveszíthetik a letétet. A járvány ideje alatt azonban a határidőket rugalmasan kezelték.

Az árverésen kínált házakat végül egy és 25 ezer euró közötti áron adták el, a legtöbbet 5000 és 10 ezer euró közötti áron. Az amerikaiak különösen érdeklődnek a lehetőség iránt, és egy "Kis-Amerika" alakult ki, ahol sokan szicíliai akcentussal beszélnek angolul. A városvezetés további kényelmi fejlesztéseket is tervez, például távmunkahelyi tereket nyitottak globális digitális dolgozók számára, ingyenes ott-tartózkodást és WIFI-kapcsolatot kínálva.

forrás: index