promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vészesen fogynak az élelmiszerboltok Magyarországon: aggasztó statisztika látott napvilágot, hol fogjuk megvenni a napi betevőt?
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A számok nem hazudnak, egyértelműen elindult a bezárási hullám.

2023 második felében Magyarországon újabb négyezer üzlet húzta le a rolót. Míg az előző év végén még 106 300 kiskereskedelmi bolt üzemelt, ez a szám most 16,3 százalékkal alacsonyabb, mint négy évvel ezelőtt, és 3,6 százalékos csökkenést mutat a fél évvel korábbi állapothoz képest is.

Ez azt jelenti, hogy mindössze hat hónap alatt 3955 üzlet szűnt meg, azaz naponta több mint 21 bolt zárt be országszerte – adta hírül a Portfolio a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva. A gépjármű- és alkatrészüzletek tekintetében, most először esett 100 ezer alá a kiskereskedelmi egységek száma Magyarországon.

Az elmúlt években a kiskereskedelmi szektort számtalan külső és belső sokk érte. A járvány okozta lezárások, az energiaárak emelkedése, az ingatlan bérleti díjak növekedése, valamint a reálbérek csökkenése mind felgyorsították az üzletek bezárását – írja a lap.

Hat hónap alatt 3 955 üzlet zárt be Magyarországon. Az élelmiszerboltok száma 33 ezer alá csökkent tavaly év végére, ami 2,6 százalékos visszaesést jelent június végéhez, és 5,2 százalékos csökkenést az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Az élelmiszerboltok bezárásának üteme valamivel lassabb az átlagnál, amit részben a kormány vidéki kisboltokat támogató intézkedései magyaráznak. A kabinet szerint tavaly közel 2800 kisbolt menekült meg a bezárástól az átlagosan 2,9 millió forintos állami támogatásnak köszönhetően.

A ruházati boltok 6,5 százaléka zárt be fél év alatt, az egy évvel korábbi adatokhoz képest pedig 10,6 százalékuk szűnt meg. Itt a kiindulási alap alacsonyabb, tavaly év végén közel 13 700 ruházati üzlet működött Magyarországon.

A könyv-, számítástechnikai- és egyéb iparcikküzletek kategóriájában 27 100 egység található, számuk 3,7 százalékkal csökkent fél év alatt, és 7,9 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

Ezek az adatok jól tükrözik a kiskereskedelmi szektor küzdelmeit és kihívásait, amelyekkel az elmúlt évek során szembesült.

Az üzletek bezárásának tendenciája komoly gazdasági és társadalmi hatásokkal jár, mivel sok kisvállalkozás nem tudja fenntartani magát a növekvő költségek és csökkenő vásárlóerő mellett. Az állami támogatások ugyan segíthetnek enyhíteni a helyzetet, de a hosszú távú megoldásokhoz átfogó gazdasági és strukturális változásokra lesz szükség.

forrás: 168 óra

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás