promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Megszűnik egy magyar rádió: a határon túl is sírnak majd a hazai szavakért

Megszűnik egy magyar rádió: a határon túl is sírnak majd a hazai szavakért

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Soha többet nem lehet ezt a rádiót hallgatni. 

A Duna World Rádió fennállása hamarosan véget ér, hiszen június 13-án sugározza utoljára adásait – erről számolt be a Media1.hu. Az információt megerősítette a Médiaklikk internetes oldal egyik aloldalán megjelent rövid közlemény, amely szerint:

"KEDVES HALLGATÓNK! A Duna World Rádió adása 2024. június 13-ig hallható. Június 14-től hallgassa sportrádiónkat, a Nemzeti Sportrádiót!"

Ez az utolsó bejelentés világosan jelzi, hogy a Duna World Rádió hamarosan eltűnik az éterből, helyét pedig a Nemzeti Sportrádió veszi át, amely a sport szerelmeseinek kínál majd tartalmakat.

A közszolgálati Duna Médiaszolgáltató részeként működő rádió, amely 2012. február 27-én indult, elsősorban a külföldön élő magyarokat célozta meg hírekkel, kulturális és szórakoztató műsorokkal. A Duna Médiaszolgáltató portfóliójában a rádió mellett a Duna World televíziós csatorna is megtalálható, amely 2006 óta működik, korábban Duna II Autonómia néven is ismert volt.

A megszűnő rádió műsorait nemcsak Magyarországon, hanem Európában és a tengerentúlon is sugározták különböző műholdas és IPTV szolgáltatásokon keresztül. Emellett a rádió adása kódolatlanul elérhető volt az Antenna Hungária MinDig TV nevű digitális földfelszíni tévészolgáltatásának keretében is.

A Duna World Rádió megszűnésének időpontja egybeesik a Nemzeti Sportrádió indulásával, amely a közszolgálati rádiók hálózatában új színt képvisel majd. Ezt a rádiócsatornát FM-rádióval és online is lehet majd hallgatni Budapesten és környékén.

A Nemzeti Sportrádió valójában nem teljesen új kezdeményezés: Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője, még 2022-ben indította el a Sportrádió nevű magánrádiót, amely politikai tartalmakkal is kiegészült. Ez a magánrádió azonban veszteségesen működött, és most megszűnik, helyét pedig az állami fenntartású Nemzeti Sportrádió veszi át.

Bár a Duna World Rádió befejezi működését, a Duna Médiaszolgáltató rádiós kínálata továbbra is széles marad. A Kossuth Rádió, a Petőfi Rádió, a Bartók Rádió, a Dankó Rádió, valamint a nemzetiségi és parlamenti rádiók továbbra is elérhetők lesznek, mind a Médiaklikk oldalán keresztül, mind a rádióhullámokon. Ezek a rádiók továbbra is kiszolgálják a határon túli magyar közösségeket, biztosítva számukra a magyar nyelvű híreket, kulturális műsorokat és egyéb tartalmakat.