promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Szokatlan szavak hagyták el Ferenc pápa száját, sokan elnémultak: megalázó amit mondott ezekről az emberekről

Szokatlan szavak hagyták el Ferenc pápa száját, sokan elnémultak: megalázó amit mondott ezekről az emberekről

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Ezt mondta több milliárd emberről, méltatlanok a szavai.

Emlékezetes eset történt nemrégiben, amikor Ferenc pápa az olasz püspöki konferencián váratlan kéréssel állt elő: arra szólította fel a jelenlévőket, hogy a jövőben ne vegyenek fel több homoszexuális jelöltet az olasz szemináriumokba.

Az egyházfő humoros megjegyzést is tett, miszerint bizonyos szemináriumokban így is túl sok a „buzulás”. Később Ferenc pápa bocsánatot kért emiatt, de újabb kijelentése miatt ismét a figyelem középpontjába került. Állítólag azt mondta fiatal papok egy csoportjának, hogy „a pletykálkodás női szokás”, mindössze két nappal azután, hogy bocsánatot kért a homofób megjegyzéséért – számolt be róla a Guardian.

Az említett kijelentés egy zárt ajtók mögött tartott találkozón hangzott el Rómában, ahol egy csoport frissen felszentelt pap volt jelen – derül ki az Il Silere Non Possum nevű, vatikáni hírekkel foglalkozó weboldalon megjelent cikkből, melyet több olasz napilap és hírügynökség is átvett. A 87 éves pápa a beszámolók szerint azt tanácsolta a papoknak, hogy kerüljék a rosszmájú megjegyzéseket a plébániákon és a közösségekben, majd hozzátette:

„A pletykálkodás női szokás. Mi viseljük a nadrágot, nekünk kell kimondanunk az igazságot”.

Marco Perfetti, az Il Silere Non Possum igazgatója elmondta, hogy az oldal birtokában van egy hangfelvétel az eseményről, melyet az összejövetel több résztvevője is rögzített, és amely hiteles forrásokkal is alátámasztott.

„Megvan a felvétel, amelyen a pápa ezt mondja”

– jelentette ki.

A pápa a nyilvánosság előtt gyakran kedvezően nyilatkozott a nőkről, és számos alkalommal támogatta előrelépésüket, többek között azzal, hogy nőket nevezett ki fontos vatikáni vezető pozíciókba. Áprilisban például így nyilatkozott:

„Imádkozzunk azért, hogy minden kultúrában elismerjék a nők méltóságát és értékét, és hogy véget érjen a diszkrimináció, amellyel szembesülnek a világ különböző részein”.

Mindazonáltal Ferenc pápa a múltban néha meglepő kijelentésekkel is felkavarta a nőket. 2013-ban apácákhoz intézett szavaiban például azt mondta: „Légy anya, ne pedig vénlány!” 2014-ben pedig „szamócának a tortán” nevezte a nők kinevezését a Vatikán nemzetközi teológiai bizottságába.

forrás: mandiner