promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Egymást ölik az ukránok: a behurcolt civilek maximum 3 óráig maradnak életben a fronton

Egymást ölik az ukránok: a behurcolt civilek maximum 3 óráig maradnak életben a fronton

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Nem az oroszok jelentik a legnagyobb veszélyt Ukrajna lakosságára, fényes nappal rabolják el családjaiktól a harcképes férfiakat.

Az orosz-ukrán háború, amely 2014-ben kezdődött, az egyik legkomplexebb és legjelentősebb konfliktus a 21. században. A háború elsődleges kiváltó oka az volt, hogy Oroszország annektálta a Krím-félszigetet, miután Ukrajnában 2014 februárjában kitört a Maidan forradalom, amely Viktor Janukovics elnök leváltásához vezetett. Az annexiót követően kelet-ukrajnai szeparatista mozgalmak is erőre kaptak, különösen Donyeck és Luhanszk régiókban, ahol fegyveres konfliktus bontakozott ki az ukrán kormányerők és az orosz támogatású szeparatisták között.

A konfliktus több tízezer ember életét követelte és milliókat kényszerített otthonaik elhagyására. A háború során számos tűzszüneti megállapodás született, például a minszki egyezmények, ám ezek betartása gyakran hiányos volt, és a harcok időről időre fellángoltak.

Az orosz-ukrán háború komoly geopolitikai következményekkel járt. Az Európai Unió és az Egyesült Államok számos gazdasági szankciót vezetett be Oroszországgal szemben, amelyek jelentősen befolyásolták az orosz gazdaságot. Emellett a NATO is megerősítette keleti határai védelmét, válaszul az orosz agresszióra.

2022 februárjában a konfliktus újabb fordulatot vett, amikor Oroszország nagyszabású inváziót indított Ukrajna ellen. Az inváziót a nemzetközi közösség széles körben elítélte, és újabb szankciókhoz vezetett Oroszországgal szemben. Az ukrán hadsereg és az önkéntes erők elkeseredetten védekeztek, és számos területen sikeresen visszaszorították az orosz előrenyomulást.

Az utóbbi időben meglehetősen tragikus hírek érkeztek az ukrán frontról, egyre kilátástalanabbnak tűnik a háború, egyre nehezebb meggyőzni az ukránokat, hogy álljanak katonának. A TV2-nek sikerült megszólaltatnia három, a sorozás elől Magyarországra szökött férfit (köztük egy kárpátaljai magyart), akik elmesélték, milyen körülmények között zajlik a mozgósítás - földrajzi közelsége miatt számtalan ukrán menekült választja hazánkat a front helyett.

A mozgósításról elárulták, hogy meglehetősen agresszív stílusban zajlik, adott esetben az iratok elvételével, ami után egy rövid kiképzésre küldik az újoncokat, akik viszonylag hamar meg is érkeznek a frontra - ahol az átlagosan életben töltött mindössze mindössze három óra.

Az invázió súlyos humanitárius válságot eredményezett, több millió ukrán menekült el otthonából, és jelentős károk keletkeztek az ország infrastruktúrájában. Az ENSZ és számos humanitárius szervezet igyekszik segítséget nyújtani a konfliktus által érintett civileknek.

A háború kimenetele bizonytalan, és a konfliktus továbbra is súlyos biztonsági kihívást jelent Európa és a világ számára. Az érintett felek és a nemzetközi közösség folyamatos erőfeszítéseket tesz a békés megoldás érdekében, de a tartós béke elérése még távolinak tűnik.

[[vid1]]