promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Balogh Petya az egészségügy végéről beszélt, Magyarországon új korszak jön a milliárdos szerint

Balogh Petya az egészségügy végéről beszélt, Magyarországon új korszak jön a milliárdos szerint

Borítókép:  rtl.hu
Színes
Kategória fejléc

Balogh Petya szerint az egészségügynek a jelenlegi formájában hamarosan vége lesz.

Balogh Petya a Cápák között angyalbefektetőjeként lett ismert az országban. A milliárdos, aki még Cápatársát is megdöbbentette azzal, hogy nincs diplomája, nemrég a Digital Health Essential egészségügyi konferencián tartott előadást, amiben nem csak arról beszélt, hogy sokan még mindig hülyeségeket beszélnek a mesterséges intelligencia témájában, illetve hogy van olyan orvos, aki kiakad azon, hogy a MI nemcsak a betegség tüneteit ismerteti, hanem a lehetséges végkimeneteleket is, de azt is elárulta, hogyan lesz vége Magyarországon az egészségügynek a jelenlegi formában.

Balogh Petya azt mondta, hogy ő általában úgy szokott orvoshoz menni, hogy van tippje a terápiára is. Ő nem csak a tüneteket ismerteti, hanem a mérési eredményeket, statisztikai adatokat, az amerikai egészségügyi ajánlásokat és a lehetséges végkimeneteleket is, ez pedig nyilván nem tetszik minden orvosnak; valaki felháborodik rajta. Még úgy is, hogy sokszor bebizonyosodik, hogy az angyalbefektetőnek van igaza.

A Cápák között milliárdosa szerint már ott tartunk, hogy nem csak buta algoritmusaink vannak, hanem egy emberi méretű idegszövet gondolkodik és segít nekünk a munkában - ebből arra következtet, hogy izgalmas idők várnak ránk. Hozzátette, hogy még mindig vannak, akik hatalmas hülyeségeket tudnak mondani a mesterséges intelligenciáról.

Ma már olyan rohamosan fejlődik minden körülöttünk, hogy a mesterséges intelligencia alapú rendszerek is nemcsak, hogy kezdik elérni az emberi szintet, de több témában már meg is előzték őket, és ez a tendencia a közeljövőben még folytatódni fog. Példaként megemlítette az úgynevezett Oura Ring nevű okosgyűrűt, ami az élettani funkciókat figyeli. Ez az intelligens ékszer ráadásul két nappal előre jelzi, hogy betegek leszünk, szóval valóban elképesztő találmány; de persze ahhoz, hogy ellenőrizzük mondjuk, hogy van-e szívritmus-zavarunk, elég az okostelefonunk is.

Balogh Petya azon a véleményen van, hogy az egészségügynek a jelenlegi formában vége lesz: Magyarországon is fel fogja váltani a betegségipart az egészségipar, miután a digitális forradalom alapjaiban újra fogja értelmezni az egészségügyet. Ha pedig beköszönt ez az új korszak, akkor a páciensekből felhasználók lesznek, a gyógyulás pedig gyakorlatilag mindenki számára és szinte minden betegség esetében alapjog lesz.

A milliárdos hozzátette, hogy a mesterséges intelligenciának fontos szerepe lesz majd az egészségügyben, hogy csökkentse az adminisztrációs terheket, és ezáltal több idő marad a gyógyulásra. Viszont arról meg van győződve, hogy az egyik legnagyobb változás a vagyoni eltérésekből fakad majd, hiszen akinek van pénze, az

„letojhatja az egészségét, mert úgyis megvásárolhatja azt”.

(forrás: Világgazdaság)