promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Őrület, mi mindenre jó a kóla: így használd takarításhoz és ragyogni fog minden

Őrület, mi mindenre jó a kóla: így használd takarításhoz és ragyogni fog minden

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A kóla a savtartalma miatt a háztartásban is jól hasznosítható, így akkor sem kell kidobni, ha már elvesztette a szénsavasságát.

A kóla az egyik legnépszerűbb üdítőital, 1886-ban egy John Pemberton nevű amerikai gyógyszerész találta fel és bár kezdetben gyógyszerként árulták, hamar kiderült, hogy nagyobb lehetőségek rejlenek benne, ha élelmiszerboltokban árulják. A rendkívül savas ital, főleg foszforsavat tartalmaz, ami képes feloldani bizonyos foltokat és szennyeződéseket, ezáltal nagyszerűen használható a háztartásban is, legyen szó odaégett ételről, vízköves fürdőszobáról vagy az autó szélvédőjéről.

Kóla a foltok ellen

Köztudott, hogy a kóla koffeint is tartalmaz, amely nagyszerű ellenszere az olajos, zsíros foltoknak. Sokan a kisbabák előkéit vagy az olajfoltos munkaruhát áztatják kólás vízbe, mielőtt a mosógépbe dobják, így állítólag patyolat tiszta lesz a következő használatra és ritkábban kell újat venni. 

A kólában lévő szénsav fizikai hatása miatt a fehér ingre lecseppent pörköltszaft frissen azonnal kijön a ruhából, ha víz helyett először kólát öntünk rá. Ez az információ különösen jól jöhet, ha egy étteremben történik a baleset.

Kóla a vécében

A kóla, savas összetételének köszönhetően csodásan használható a vízkő eltávolítására a WC-csészéből. Ennek az az oka, hogy a savas összetétel képes feloldani a vízkövet. A foszforsav oldja a lerakódásokat, a buborékok pedig fellazítják és eltávolítják a felületről a vízkövet. Önts éjszakára egy pohár kólát a vécébe és reggelre eltűnnek sötétlő foltok.

Azonban fontos megjegyezni, hogy bár a kóla hatékony a vízkő eltávolításában, a rendszeres használat károsíthatja a WC-csésze felületét, ezért csak időszakosan vagy szükség esetén szabad alkalmazni.

Kóla a rágó ellen

Számos bosszantó dolog van a világon, ezek közül az egyik, amikor egy farmer vagy bolyhos pulóver anyagába beleragad a rágógumi. A mosógép ezzel nem tud megbirkózni, sajnos a leghatásosabb módszer, ha puszta kézzel próbáljuk eltávolítani. Nagyon jól jön ilyenkor a kóla, az üdítőbe áztatott ruhából ugyanis könnyebben kijön a ragacsos, nyúlós massza.

A hatást jól ismerheti az, aki ivott már kólát rágózás közben, meglehetősen kellemetlen érzés, ahogy feloldja a gumit az üdítő.

Ablaktisztítás, szélvédőmosás kólával

Sokan az ablakokat is vízzel hígított kólával tisztítják és szerintük tökéletesen beválik a módszer. A szélvédőre száradt rovarmaradványokat sem képes mindig leszedni a szélvédőmosó-folyadék.

Ha útközben kezd zavaróvá válni a sok elütött bogár felkenődött béltartalma, egy doboz kólával csillogóan tisztává varázsolható az üveg.