promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Visszafordíthatatlan következménye lett az ukrán háborúnak, csak most hozták nyilvánosságra, ez történt az ottani állatvilággal

Visszafordíthatatlan következménye lett az ukrán háborúnak, csak most hozták nyilvánosságra, ez történt az ottani állatvilággal

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

A tudósok most már biztosak benne, nagy a baj, erre senki nem számított.

A tudósok szerint a rétisasok drámai módon megváltoztatták vándorlási útvonalaikat Ukrajnában, hogy elkerüljék a háború borzalmait. Ezek a fenséges madarak kénytelenek voltak új utakat keresni, mivel élőhelyeik valószínűleg megsérültek vagy teljesen elpusztultak a harcok miatt. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a nagy kócsagok, a tüzérségi tüzek, a repülőgépek, a tankok és a katonai csapatok mozgalma miatt, kerülgették a veszélyeket, így próbálták megóvni életüket.

Ezek a madarak minden tavasszal átrepülnek Ukrajnán, miközben Görögországból és a Szuddi-mocsárból – Dél-Szudán hatalmas vizes élőhelyéről – Beloruszban található fészkelőhelyeik felé tartanak. A tudósok GPS-adatok segítségével követték nyomon a madarakat a 2022 februári invázió utáni hónapokban, amikor az észak-ukrajnai régióban intenzív harcok dúltak, mivel Oroszország megpróbálta elfoglalni Kijevet, délre küldve csapatait Beloruszból.

Az Észt Élettudományi Egyetem és a Brit Madártani Alapítvány kutatói a Current Biology című folyóiratban tették közzé megdöbbentő eredményeiket.

„A háború Ukrajnában pusztító hatással van nemcsak az emberekre, hanem a környezetre is. Eredményeink ritka betekintést nyújtanak abba, hogyan érintik a konfliktusok a vadon élő állatokat”

– mondta Charlie Russell, a Kelet-Angliai Egyetem posztgraduális kutatója és a tanulmány vezető szerzője.

A nagy kócsag egy nagy, barnás színű ragadozó madár, amely sebezhető fajként van besorolva. A kutatók 2017-ben kezdték el követni őket GPS-eszközökkel, de nem számítottak arra, hogy öt évvel később egy aktív konfliktuszónában kell nyomon követniük őket.

Az eredményekből kiderült, hogy a madarak jelentősen eltértek korábban követett útvonalaiktól. Kevesebb időt töltöttek szokásos ukrajnai megállóhelyeiken, vagy teljesen elkerülték azokat. Ennek következtében átlagosan 85 kilométerrel többet repültek, mint korábban.

A vándormadarak számára az megállóhelyek létfontosságúak, hiszen ott tudnak élelmet, vizet és menedéket szerezni. Ezek a változások késleltették a madarak érkezését a fészkelőhelyekre, és valószínűleg több energiát használtak fel, ami káros hatással lehetett rájuk.

„Kétségtelen, hogy a konfliktus Ukrajnában alapvetően megzavarja ennek a fajnak a vándorló ökológiáját”

– mondta Dr. Jim Reynolds, a Birminghami Egyetem ornitológia és állatvédelem adjunktusa, aki nem vett részt a tanulmányban.

„Egy sebezhető faj esetében bármi, ami megzavarja a szaporodási teljesítményt, komoly probléma. Természetvédelmi biológusként nagyon aggódom emiatt.”

Bár az összes megjelölt madár túlélte, a kutatók úgy vélik, hogy a megpróbáltatásaik hatással lehettek szaporodási képességükre. Ezek a rendkívüli madarak nem csak a természet szépségét képviselik, hanem egyúttal a háború közvetett áldozatai is, akiknek küzdelme emlékeztet minket arra, milyen mélyreható hatása van az emberi konfliktusoknak a természetre.

forrás: BBC