promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Visszafordíthatatlan következménye lett az ukrán háborúnak, csak most hozták nyilvánosságra, ez történt az ottani állatvilággal
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A tudósok most már biztosak benne, nagy a baj, erre senki nem számított.

A tudósok szerint a rétisasok drámai módon megváltoztatták vándorlási útvonalaikat Ukrajnában, hogy elkerüljék a háború borzalmait. Ezek a fenséges madarak kénytelenek voltak új utakat keresni, mivel élőhelyeik valószínűleg megsérültek vagy teljesen elpusztultak a harcok miatt. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a nagy kócsagok, a tüzérségi tüzek, a repülőgépek, a tankok és a katonai csapatok mozgalma miatt, kerülgették a veszélyeket, így próbálták megóvni életüket.

Ezek a madarak minden tavasszal átrepülnek Ukrajnán, miközben Görögországból és a Szuddi-mocsárból – Dél-Szudán hatalmas vizes élőhelyéről – Beloruszban található fészkelőhelyeik felé tartanak. A tudósok GPS-adatok segítségével követték nyomon a madarakat a 2022 februári invázió utáni hónapokban, amikor az észak-ukrajnai régióban intenzív harcok dúltak, mivel Oroszország megpróbálta elfoglalni Kijevet, délre küldve csapatait Beloruszból.

Az Észt Élettudományi Egyetem és a Brit Madártani Alapítvány kutatói a Current Biology című folyóiratban tették közzé megdöbbentő eredményeiket.

„A háború Ukrajnában pusztító hatással van nemcsak az emberekre, hanem a környezetre is. Eredményeink ritka betekintést nyújtanak abba, hogyan érintik a konfliktusok a vadon élő állatokat”

– mondta Charlie Russell, a Kelet-Angliai Egyetem posztgraduális kutatója és a tanulmány vezető szerzője.

A nagy kócsag egy nagy, barnás színű ragadozó madár, amely sebezhető fajként van besorolva. A kutatók 2017-ben kezdték el követni őket GPS-eszközökkel, de nem számítottak arra, hogy öt évvel később egy aktív konfliktuszónában kell nyomon követniük őket.

Az eredményekből kiderült, hogy a madarak jelentősen eltértek korábban követett útvonalaiktól. Kevesebb időt töltöttek szokásos ukrajnai megállóhelyeiken, vagy teljesen elkerülték azokat. Ennek következtében átlagosan 85 kilométerrel többet repültek, mint korábban.

A vándormadarak számára az megállóhelyek létfontosságúak, hiszen ott tudnak élelmet, vizet és menedéket szerezni. Ezek a változások késleltették a madarak érkezését a fészkelőhelyekre, és valószínűleg több energiát használtak fel, ami káros hatással lehetett rájuk.

„Kétségtelen, hogy a konfliktus Ukrajnában alapvetően megzavarja ennek a fajnak a vándorló ökológiáját”

– mondta Dr. Jim Reynolds, a Birminghami Egyetem ornitológia és állatvédelem adjunktusa, aki nem vett részt a tanulmányban.

„Egy sebezhető faj esetében bármi, ami megzavarja a szaporodási teljesítményt, komoly probléma. Természetvédelmi biológusként nagyon aggódom emiatt.”

Bár az összes megjelölt madár túlélte, a kutatók úgy vélik, hogy a megpróbáltatásaik hatással lehettek szaporodási képességükre. Ezek a rendkívüli madarak nem csak a természet szépségét képviselik, hanem egyúttal a háború közvetett áldozatai is, akiknek küzdelme emlékeztet minket arra, milyen mélyreható hatása van az emberi konfliktusoknak a természetre.

forrás: BBC

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás