promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nagyon furcsa ősi dologra talált a kisfiú a sűrű thai dzsungelben, szenzációs a felfedezés
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A kutatók alig akartak hinni a szemüknek, amikor előkerült a dzsungelben a faragvány.

Figyelemre méltó felfedezést tettek a Dong Yai Vadvédelmi Területen, Buri Ram Non Din Daeng körzetében, amikor egy vadgombát gyűjtő család egy eddig ismeretlen kőbe vésett ábrázolásra bukkant. Az 1,45 méter magas véset egy hagyományos öltözetű nőt ábrázol, bal karját a feje fölé emelve. A képet a Khao Krachiao hegyen találták egy derűs vasárnap, a sűrű dzsungelban.

A helyi gombakitermelő Pramul Kongkrathok és családja a sűrű erdőben kutatott, amikor unokája észrevette a szokatlan kőalakot. A Kongkrathokok, akik a közeli Ban Klong Pong Pong lakói, megdöbbentek a leleten.

„Olyan volt, mintha csak ránk várt volna”

- mondta Pramul úr, aki azonnal jelentette a felfedezést a hatóságoknak.

A lelőhely azóta felkeltette a helyi tisztviselők és régészek, köztük Suthinan Promchai, a Phanom Rung Történelmi Park munkatársa figyelmét.

„Ez kulturális történelmünk egy jelentős darabja lehet”

- jegyezte meg Promchai, aki értesítette a Szépművészeti Minisztériumot. A szakértők várhatóan kiértékelik a metszetet, hogy megállapítsák korát és történelmi jelentőségét.

Pramul reményét fejezte ki, hogy a helyszínt megfelelően meg fogják őrizni. Felvetette, hogy potenciálisan új spirituális és turisztikai célpontként szolgálhatna.

„Ez a lelet nem csak régiónk gazdag kulturális szövevényét emeli ki, hanem természeti és történelmi örökségünk megőrzésének fontosságát is hangsúlyozza”

- tette hozzá.

A felfedezés jelenleg a Képzőművészeti Tanszék felügyelete alatt áll, és további vizsgálatokat terveznek, hogy többet tudjanak meg erről az érdekes leletről. Az esetről készült képet IDE kattintva lehet megtekinteni.

A thai területen egyébként tradicionálisan is nagy hagyománya van a faragás művészetének, ahogy azt például az alábbi, egy nemzeti parkban készült videó is demonstrálja:

[[vid1]]

forrás: The Archeologist

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás