promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási fordulat jöhet a főpolgármester választáson, roppant furcsa telefonos kutatás kezdődött
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez a lépés gyökeresen változtathatná meg a helyzetet.

Egy átfogó telefonos közvélemény-kutatást végeznek Budapesten, amelynek középpontjában az önkormányzati választások állnak. A felmérés célja, hogy felmérje, hogyan változnának Karácsony Gergely főpolgármester esélyei abban az esetben, ha Vitézy Dávid vagy Szentkirályi Alexandra visszalépne a főpolgármester-jelöltségtől.

Az adott közvélemény-kutatást az a vállalat végzi, amely korábban a kegyelmi botrány során azt is vizsgálta, hogy a lakosság szerint le kell-e mondania Novák Katalin államfőnek – írja a HVG. A vállalat tehát már ismerős lehet a közéleti ügyekben való szerepvállalása miatt.

A HVG beszámolójából kiderül, hogy a felmérés nem csak Karácsony Gergely esélyeit vizsgálja a június 9-i választások kapcsán, hanem Magyar Péter pártjára nézve is készít elemzéseket. A felmérés különböző forgatókönyveket vizsgál, többek között azt, hogyan változnának Karácsony Gergely kilátásai, ha Szentkirályi Alexandra vagy Vitézy Dávid visszalépne a versenyből.

A kutatás során egy tízperces beszélgetésben a portál egyik olvasóját is megkérdezték a négy főpolgármester-jelöltről. Például azt a kérdést tették fel, hogy „kit választana, Karácsony Gergelyt vagy Vitézy Dávidot?”, illetve „kit választana, Karácsony Gergelyt vagy Szentkirályi Alexandrát?”. Ezáltal próbálták feltérképezni a választók preferenciáit és esetleges változásokat a jelöltek visszalépése esetén. Fontos megjegyezni, hogy Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid korábban egyaránt tagadták, hogy visszalépést fontolgatnának.

A HVG azt is megemlíti, hogy a felmérés az Amarone Kft.-hez köthető. Bár a cég állítása szerint közvetlenül nem dolgozik a kormánynak vagy politikai pártoknak, mégis időről időre olyan témákban végez kutatásokat, amelyek a Fidesz számára fontosak lehetnek. Ez a kettősség felveti a kérdést, mennyire függetlenek a cég által végzett felmérések és azok eredményei.

Ez a közvélemény-kutatás tehát nemcsak a jelöltek esélyeit próbálja feltérképezni, hanem azt is, hogyan változnának a politikai erőviszonyok bizonyos jelöltek visszalépése esetén. Az ilyen felmérések gyakran befolyásolhatják a választók döntéseit és a jelöltek stratégiáit is, hiszen az eredmények tükrében a politikai szereplők újragondolhatják kampányukat és döntéseiket.

Mindezek tükrében világos, hogy a budapesti önkormányzati választások körüli politikai színtér rendkívül dinamikus és változékony. A választók és a jelöltek számára is kulcsfontosságú lehet, hogy naprakész információkkal rendelkezzenek a legfrissebb közvélemény-kutatások eredményeiről, hogy a legmegfelelőbb döntéseket hozhassák meg a választások során.

forrás: HVG

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás