promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Súlyos betegségeket jelezhetnek a rémálmaink, az ijesztő felfedezés mégis a javunkra válhat
Borítókép:  Profimedia / illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Több száz lupuszos beteget vizsgáltak meg, volt egy gyakori közös pont az állításaikban.

676 beteg, valamint 400 orvos bevonásával készült el az a klinikai tanulmány, amely a lupusszal és a további szisztémás autoimmun betegségekkel kapcsolatosan tárt fel új tapasztalatokat.

A lupusz egy krónikus autoimmun betegség, amely ízületi fájdalmat, kiütéseket és fáradtságot okozhat. Jelenleg nincs rá gyógymód, ám a tünetek gyógyszeres kezeléssel enyhíthetők. A tanulmány elkészítése során gyakran szóba került a betegeknél egy gyakori tünet, amelyet ötből hárman tapasztaltak az újabb rohamok előtt, ezek pedig a rossz álmok voltak. Hallucinációkról szintén minden negyedik beteg beszámolt, gyakran élénk, szorongató rémálmok előzményeként.

A vizsgálatban részt vevő orvosok egyetértettek abban, hogy a rémálmok hasznos figyelmeztető jelei lehetnek az autoimmun betegségek közelgő fellángolásának. Így a jövőben akár célzott kezeléseket is alkalmazhatnak a tünetek felerősödését megelőzően.

"Különböző dolgokat látok, olyan, mint amikor felébredsz, és nem emlékszel az álmodra, nagyon zavartnak érzem magam, a legközelebbi dolog pedig, ami eszembe jut, hogy olyan, mintha az Alice Csodaországban lennék”

– fogalmazta meg az egyik beteg.

"Régóta tisztában vagyunk azzal, hogy az álmokban bekövetkező jelentősebb változások a fizikai, neurológiai és mentális egészségi állapot változását is jelezhetik, és bizonyos betegségek korai előjelei lehetnek"

- mondta Guy Leschziner professzor, a tanulmány szerzője, a Guys' and St Thomas' Hospital neurológusa.

"Ez azonban az első bizonyíték arra, hogy a rémálmok akár egy olyan súlyos autoimmun betegség, mint a lupusz megfigyelésében is segíthetnek. Ez fontos előrelépés lehet mind az orvosok, mind pedig a páciensek szempontjából"

– fogalmazott a professzor.

Forrás: IFL Science

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás