promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem is hinnéd, hogy mit jelentenek ezek a tipikus álmok: Álomfejtő kisokos, első rész
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A 100 tipikus álom álompszichológusa azt mondja, hogy "Az álmok nem velünk történnek, hanem mi velük" Más szóval, mi vagyunk a rendezői, sztárjai és producerei minden olyan filmnek, amely elalvás után játszódik a fejünkben (sőt, körülbelül öt darab 15-40 perces álmot látunk éjszakánként).

De ez nem csak a saját szórakoztatásunkat szolgálja. Az álmokban az elménk az új információkat kreatív módon kombinálja az életünkkel kapcsolatos régi információkkal, így új megoldások születhetnek a fejünkben álmaink során. Ha szeretnéd értelmezni saját álmaidat, először tegyél egy papírt és ceruzát az éjjeliszekrényedre, és írd le, mit álmodtál, amikor felébredsz. Ezután hasonlítsd össze a jegyzeteket ezzel az 5 tipikus álommal, hogy megtudd mit jelentenek, és mit tegyél ellenük.

1. Ha üldöznek

Az álom: Futnál, amilyen gyorsan csak tudsz, de nem megy? Valami visszatart vagy visszahúz, esetleg tapad a lábad a földhöz? Vagy beleragadtál valamibe?

Mit jelent: Van néhány olyan probléma, ami folyamatosan kattog a fejedben és nem találod rá a megoldást. A kutatók szerint ez lehet egy kapcsolati civakodás, egy üzleti lehetőség, vagy csak egy idegesítő érzés a fejedben.

Mit kell tenned: Mit kerülsz?

A szakember szerint ez az álom gyakran az elkerülő viselkedést tükrözi, amely pszichológiai problémákat okozhat, köztük a szorongást és a depressziót.

Azáltal, hogy megvizsgálod azokat a problémákat, amelyeket úgy tűnik, nem tudsz megoldani – és valószínűleg a való világban menekülsz előlük – közvetlenül megválaszolhatod őket álmaidban és ezáltal túlléphetsz rajtuk. Vizsgáld meg, hogy ezekben az álmokban mi történik? Lehet megoldás nyújt a valóságban is.

2. Ha kihullik a fogad

Az álom: Olyan ez, mint egy jelenet egy horrorfilmből – a fogaid lógnak, kipotyognak, összetörnek, és te összeomlasz.

Mit jelent: A fogak a hatalom és a bizalom szimbólumai. Végül is megmutatod őket, amikor mosolyogsz, harapsz vagy éppen vicsorogsz. Ha ezt az álmot látod, az azt jelenti, hogy önbizalmad megsérült, valamilyen oknál fogva. 

Mit kell tenned: Játszd el! – javasolja egy kutató.

A tanulmányok azt mutatják, hogy az önbizalom utánzása valódi önbizalomhoz vezet. Például egy harvardi szociálpszichológus kutatása azt igazolja, hogy a magabiztos testbeszéd növeli a tesztoszteronszintet, ami magasabb önbizalomérzethez vezet. Továbbá, ha úgy öltözködsz, hogy lenyűgözöd saját magad, akkor baromi jól fogod magad érezni. Mindenki szereti a placebo hatást.

3. Nem találsz wc-t

Az álom: Miután rohangálsz, mint egy őrült, és egy borzasztóan hosszú sorban vársz a fürdőszoba előtt, rájössz, hogy a vécé, amelyre vártál, koszos vagy nyitott és mindenki minden lát – arról nem is beszélve, hogy nincs egy darab wc papír sem.

Mit jelent: Ha álmodban nem tudsz eljutni a mosdóba, lehetséges, hogy metaforikusan blokkolva vagy az életben is. Lehet, hogy van valami, amit az életedben meg kell tisztítanod – legyen az egy mérgező barát vagy egy lélekölő kapcsolat.

Mit kell tenned: Tanulj meg időnként nemet mondani. Ne hagyd, hogy az emberek minden problémájukat rád hárítsák. Elsősorban a saját igényeidről kell gondoskodnod.

4. Nyilvános meztelenség

Az álom: Meztelen vagy teljesen. És bár úgy tűnik, senki sem veszi észre, kétségbeesetten szeretnéd elrejteni magad.

Mit jelent: Talán sebezhetőnek érzed magad és félsz a leleplezéstől. De ahogy senki sem veszi észre meztelen tested, úgy a félelmeid is rejtve maradnak. Talán az új munkád vagy kapcsolatod nyugtalanít. Figyeld meg, hogy hol játszódik a jelenet. Ha az álom egy kávézóban van, akkor ez társadalmi szorongást jelenthet.  

Amit tenned kell: Itt az ideje, hogy hagyd, hogy a félelmeidet okozó dolgaid előtérbe kerüljenek. A rejtegetés helyett, fedd fel őket és oszd meg másokkal. Rá fogsz jönni, hogy nincs mit rejtegetned és lehet tanácsot vagy megoldást kapsz a kinyilatkoztatás által.

5. Felkészületlenül a vizsgára

Az álom: Visszaültél a padba és ideje elővenni újra a tankönyvet. Az egyetlen probléma az, hogy egyáltalán nem tanultál. Na de miért?

Mit jelent: Perfekcionista vagy? Ha ez egy visszatérő álom (vagy rémálom), akkor valószínűleg attól tartasz, hogy még olyan dolgokat is elrontasz, amelyekre jól felkészültél. Ez a maximalizmus betegsége. Ha álmodban még meg is buktatnak, akkor a teljesítményeddel kapcsolatos aggodalmaid vannak.

Mit kell tenned: Adj magadnak egy kis szünetet, különben mindig kudarcok fognak érni, főleg, ha kiégsz.  Egy tanulmány szerint a perfekcionisták nagyobb valószínűséggel szenvednek szorongástól és depressziótól, mint az átlag. A kanadai York Egyetem kutatói szerint a perfekcionistáknál 50%-kal magasabb a korai halálozás aránya. Lehet, hogy itt az ideje, hogy különbséget tenni a boldogság és a siker között, és inkább az előbbit tedd meg célodként, mint az utóbbit.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás