promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fantasztikus alagutat fedeztek fel az ősi egyiptomi városban, sokkal fejlettebbek voltak mint hittük
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Több mint 20 éve kutatják a helyszínt, szenzációs a felfedezés.

Taposiris Magna ősi városában, a titokzatos templom árnyékában, Kathleen Martinez és a Santo Domingói Egyetem régészei elképesztő felfedezést tettek. Egy hatalmas alagutat tártak fel, amely 13 méterrel a felszín alatt, 1.305 méter hosszan húzódik a homokkőben, mintha az idő mélyéről bukkant volna elő. Ez az alagút, amely 2 méter magas, az ókori civilizációk építészeti zsenialitását tükrözi, és lenyűgöző pontosságával vetekszik a híres, i.e. 6. századi Eupalinus-alagúttal Szamosz szigetén.

Martinez 2004 óta kutatja ezt a helyszínt, remélve, hogy megtalálja Kleopátra VII. elveszett sírját. Most, ezzel az alagút felfedezésével, új remény éledt szívében. Az alagút kifinomult tervezése és ismeretlen célja máris izgalomba hozta a szakértőket, különösen, hogy egy része a víz alatt rejtőzik.

Taposiris Magna városát i.e. 280 körül alapította II. Ptolemaiosz, és jelentős történelmi jelentőséggel bír, hiszen olyan ikonikus alakok kötődnek hozzá, mint Nagy Sándor és Kleopátra. Az Osiris és Isis tiszteletére épített templom területén már találtak szobrocskákat és érméket, amelyek ezeket a történelmi alakokat ábrázolják.

A régészek nem állnak meg itt: további feltárásokat terveznek, beleértve az esetleges víz alatti kutatásokat is a Földközi-tenger partvidékén. Történelmi bizonyítékok szerint a templom szerkezetét befolyásoló földrengések 320 és 1303 között történtek. A kutatás már most is értékes leleteket hozott felszínre, mint például mészkő blokkokat és ősi kerámiákat.

Ez a felfedezés óriási jelentőséggel bírhat, ahogyan azt Zahi Hawass, korábbi régészeti miniszter is megjegyezte: Kleopátra és Marcus Antonius sírjainak megtalálása az évszázad egyik legnagyobb régészeti szenzációja lenne. Akár megtalálják ezeket a sírokat, akár nem, a Taposiris Magna felfedezései új megvilágításba helyezik az ókori egyiptomi mérnöki és királyi történelmet, és tovább gazdagítják múltunk megértését.

Az alábbi videóból még sok érdekesség kiderül a lenyűgöző felfedezésről:

forrás: TheArcheologist

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás