promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyes orosz vadászgép hever egy angliai légibázison, csak találgatnak, hogy kerülhetett oda
Borítókép:  YouTube / MrOnetrackmind
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hosszú évtizedek óta parkoltathatják a repülőtéren, már soha nem fog felszállni.

Világszerte számos helyen találhatunk kisebb-nagyobb repülőgéptemetőket, a legtöbb roncs utasszállítóké, ám egészen különleges vadászgépek is előfordulhatnak közöttük, melyeknek inkább múzeumban lenne a helyük.

Persze nem lehet minden egyes gépet megmenteni, ám az újrahasznosítás még mindig jobb megoldás lenne, mint hagyni, hogy az idő vasfoga eleméssze őket, ami ráadásul sokkal gyorsabban végbemegy, ha szabadtéren, bármiféle védelem nélkül hagyják ezeket a mérnöki mesterműveket.

Egészen hihetetlen, hogy ezek az egykoron méregdrága eszközök ma már semmit nem érnek, és bár többnyire az értékes alkatrészeket és műszereket azért még eltávolítják belőlü, mielőtt átadnák az enyészetnek, akkor is szomorú látványt nyújtanak a magukra hagyott gépek.

A videón látható MiG-27 a hetvenes évek derekán az egyik legmodernebb csapásmérő vadászgépe volt a szovjet légierőnek. Valamivel több mint ezer példányt gyártottak, és a Szovjetunióban, majd Oroszországban egészen 1993-ig, Indiában pedig egészen 2019-ig szolgálatban voltak. A kazah légierőnél alkalmazták legtovább a típust, ahol 2023-ban nyugdíjazták a MiG-27-eseket.

A felvételen szereplő példány a Hawarden repülőtéren található, ahol a Google Maps műholdfelvételei alapján számos vadászgép vár szebb napokra, melyek már aligha jönnek el. Fórumozók szerint a 90-es évek derekán több nyugdíjazott orosz vadászgépet szállítottak a repülőtérre, köztük Mig-23-asokat is, melyeket röpképessé akartak tenni, majd továbbértékesítették volna azokat. A munkálatok ugyan megkezdődtek, ám két MiG sosem készült el, ezek végül a hangárokból is kikerültek, és gyakorlatilag sorsukra hagyták.

Az, hogy pontosan honnan érkeztek és hová szánták, talán már sosem derül ki, mindenesetre már évekkel ezelőtt ilyen szomorú állapotban volt az egyik MiG-27-es, melyről egy videó is készült:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás