promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Dancsó, WhisperTon és Csenge is mélyen hallgat, pedig milliós bírságot kaphatnak a nyakukba
Borítókép:  fotó.: Trenka Attila, a képen: WhisperTon
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A legismertebb hazai influenszereket vizsgálta a Versenyhivatal és bőven talált hiányosságokat.

Amikor a kedvenc influnszereink videói között böngészünk, sokszor fel sem tűnik, hogy egy fizetett hirdetésen akad meg a szemünk. Az egyik legismertebb videómegosztó Premium előfizetésének köszönhetően megkímélhetjük magunkat attól, hogy reklámokat, politikai hirdetéseket kelljen végignéznünk, mielőtt elindul a felvétel, de ez sem ment meg minket attól, hogy bújtatott reklámokkal próbáljanak meg rávenni termékek vagy szolgáltatások megvásárlására. 

Annak ellenére, hogy a Gazdasági és Versenyhivatal (GVH) több influenszert sújtott milliós büntetéssel az elmúlt időszakban, még mindig vannak olyan véleményvezérek, akik megpróbálnak kibújni a felelősség alól.

@whisperton

Élni vagy Túlélni?

original sound - Ton

A GVH ezúttal hat magyar influenszerrel szemben indított versenyfelügyeleti eljárást tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt. 

Az érintett influenszerek:

  • Dancsó Péter – „Videómánia”
  • Forstner Csenge
  • Fördős Zoltán – „Fördős Zé”
  • Halmi Bence
  • Kása Roland – „Rolix”
  • Strenner Antal – „WhisperTon”.

 

Az influenszerek hallgatnak, egyelőre egyikük oldalán sem jelenik meg az eljárással kapcsolatban semmilyen vélemény, mintha mi sem történt volna. 

Rolix vélhetően valamelyik videójátékot végzi ki éppen, Forstner Csenge továbbra is ugyanúgy szürcsöli a fehércsokis „sekenesszpresszau”-t, Dancsó Péter a székében ülve elemzi MC Isti legújabb videóját, WhisperTon pedig látszólag gondtalanul sminkel és vásárol. 

Több mint négy éve lépett életbe az új szabályozás, azóta a szerkesztői tartalomnak álcázott reklámért nemcsak az influenszer, hanem maga a hirdető is felelősségre vonható. Továbbá mindenki más, aki gazdaságilag érdekelt az adott termék vagy szolgáltatás népszerűsítésében. Így nemcsak a véleményvezéreknek, hanem a reklámozóknak is érdekükben állna, hogy ezek a posztok a hazai jogszabályoknak teljes mértékben megfeleljenek, így elkerüljék a GVH bírságot.

Ne legyenek illúzióink, ők már nem azok a kategória, akik random homemade videókat gyártanak a követőknek, mögöttük szakemberekből álló stáb tevékenykedik, akik részt vesznek a tartalmak megtervezésében, akár hónapokra előre.

Már csak ezért is különösen meglepő, hogy elkövettek olyan amatőr hibákat, melyek miatt most eljárás indult ellenük.

A GVH egyébként 2023 novemberében végzett online ellenőrzést (sweepet) 28 magyar influenszer Instagram, YouTube, Facebook, TikTok oldalán.

Kiderült, hogy mindössze az influenszerek 20 százaléka tartja be minden esetben a reklámjelleg feltüntetésére vonatkozó szabályokat, a többség (54 százalék) általában jelzi a promóciós tartalom tényét, de nem mindig, míg a véleményvezérek mintegy negyede soha, vagy csak nagyon ritkán tesz közzé bárminemű tájékoztatást. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás