promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Valóban magasabb lehet a nyugdíj, ha az utolsó években másodállást is vállalunk? Szakértő válaszol
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A magasabb nyugdíj reményében sokan extra munkát vállalnak a korhatár közeledtével, kérdés, hogy megéri-e?

Magyarországon a nyugdíjkorhatár a férfiak és a nők esetében is 65 év, de a gyengébbik nem képviselői a Nők40-nek köszönhetően negyven év munkaviszony után kérhetik a nyugállományba vételt, függetlenül attól, hogy hány évesek.

Az utolsó évtizedben szinte mindenki elkezd azon gondolkodni, mit tehetne, hogy a nyugdíját magasabb összegben állapítsa meg az Államkincstár. Mivel tudjuk, hogy az életünk végéig járó havi összeg a ledolgozott éveink során bejelentett keresettől függ, sokan a nyugdíj közeledtével másodállást is vállalnak, de vajon ez megéri?

Azok, akik hatvanévesen is jó egészségnek örvendenek, szívesen vállalnak túlórát, esetleg másodállást. Abban sajnos már kevésbé bízhatnak, hogy a hatodik X közelében, álláskeresőként két kézzel kapkodnak majd utánuk a munkaadók. A statisztikák azt mutatják, hogy ha ketten jelentkeznek ugyanarra a munkakörre, akkor a fiatalabb generációból való, elvileg frissebb tudással rendelkező pályázót veszik fel a tapasztaltabb jelentkezővel szemben.

Ugyanakkor az idősebb korosztály tagjainak nem kell attól tartaniuk, hogy egy leépítés vagy divatos szóval élve racionalizálás során az ő nevük is belekerül a kalapba. A Munka Törvénykönyve védi a nyugdíjazás előtt álló dolgozókat. Aki kevesebb, mint 5 év múlva tölti be a rá vonatkozó nyugdíjkorhatárt, és határozatlan idejű szerződése van, azt csak alapos indokkal lehet elbocsátani.

Érdemes-e a magasabb nyugdíj reményében az utolsó években túlórázni?

„Az egyik gyakori gondolat, hogy nyugdíjbavonulás előtt érdemes még olyan lehetőségeket keresni, mely magasabb bérrel kecsegtet, vagy másodállást vállalni, ezzel növelhető a nyugdíj. Ez azonban tévedés, ha pusztán a magasabb bér miatt várjuk, hogy jelentősen nagyobb lesz a megítélt nyugdíj” – mondta a Pénzcentrumnak Farkas András nyugdíjszakértő.

Az utolsó évek keresete nagyon kis tényező a nyugdíjszámításban. Az összeg meghatározásában az 1988-tól megszerzett kereseteket kell figyelembe venni és ennek csak kis részét képezi az utolsó néhány évnyi fizetés.

Persze, ha valaki érzi magában az erőt és lehetősége is van rá, akkor érdemes a magasabb kereset reményében szétnéznie a piacon, váltani vagy másodállásban elhelyezkedni. Az ezzel járó extra bevételt azonban legjobb, ha egy saját megtakarítási számlán hagyja kamatozni, esetleg befekteti, mert a nyugdíj megállapításakor már nem oszt, nem szoroz. 

Varga Mihály tavaly ősszel azt ígérte, hogy a nyugdíjreformról társadalmi vita indul 2024-ben. A magyar kormány vállalta, hogy az év végéig egy átfogó, független jelentést készíttet a hazai nyugdíjrendszer reformjáról az Európai Bizottság felé a helyreállítási és ellenállóképességi terv (RRP) részeként.

A jövőre vonatkozó nyugdíj javaslatokat a kormány – ígérete szerint – társadalmi vitára bocsátja, erről is szó esik az alábbi videóban:

Forrás: Pénzcentrum

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás