promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Nemzet Színészének kinevezett Kulka János korábban csúnyán cserbenhagyta a Padödö énekesnőjét, Lang Györgyivel való kapcsolata igazi magyar tragédia
Borítókép:  Youtube - FriderikuszPodcast
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az ország szíve tört össze, mikor kiderült a Nemzet Színészének döntése.

Lang Györgyi, a Pa-dö-dő ikonikus énekesnője, vidám és élettel teli személyisége sokak számára példaértékű marad. Györgyit sem a kerekesszék, sem a stroke utáni állapota nem tudta megtörni, sőt, ő volt az, aki Kulka Jánosba is visszaadta az életkedvet stroke-ja után.

Györgyi barátjának lenni egyet jelentett azzal a biztonsággal, hogy nem lehetett mellette sokáig szomorkodni. Derűs életszemlélete mindenkire jó hatással volt, különösen Kossuth-díjas színész barátjára, Jancsira, ahogyan ő szólította Kulkát. Barátságuk nem csak a bajban tartott ki: tízéves koruk óta, mióta először találkoztak, számtalan élményen osztoztak. Voltak egymás ellenségei, főiskolai osztálytársai, sőt szerelmei is, és kis híján gyermekük is született. Barátságuk azonban minden nehézségen átvitte őket, és Györgyi életének utolsó harmadában is egymást támogatták.

Györgyi halála feldolgozhatatlan tragédia János számára. Hiába látta, hogy Györgyi állapota romlik, a legendás Pa-dö-dő-énekesnő nem halni, hanem élni készült. Tervei között szerepelt a nyári koncertezés és rádióműsora, az Ötös folytatása, még akkor is, ha 2021 novembere óta nehézséget okozott számára a beszéd.

János és Györgyi sorsa több ponton is összefonódott, beleértve a stroke-ot is, aminek következtében mindketten sorstársakká váltak. Györgyi és János már Szegeden sem kedvelték egymást gyerekként, de a sors úgy hozta, hogy felnőttként elválaszthatatlanok lettek. Szerelmük a főiskolán kezdődött, ahol Kazimir Károly osztályába jártak, és bár végül nem született közös gyermekük, barátságuk évtizedeken át tartott.

Ki hitte volna, hogy a sorsuk ennyire összefonódik majd? Hogy az eleinte érzett ellenszenv 1977-re teljesen elpárolog, és szerelmesek lesznek egymásba. Mindez a főiskolai éveik alatt történt, amikor mindketten Kazimir Károly osztályába jártak. Az sem titok, amit Till Attila Propaganda című riportfilmjében elárultak: a főiskola első évében majdnem közös gyermekük született. Györgyi akkor 21 éves volt, János pedig 19. „Édes lenne az a gyerek, őt is Sárikának hívnák” – nevették el magukat a Propagandában, amikor Györgyi felidézte, hogy Jánosnak akkoriban volt egy hasonló nevű kanadai szerelme is vele párhuzamosan.

Lang Györgyi életének utolsó éveiben is aktív maradt: koncertezett, dolgozott, és részt vett a Klubrádió Ötös című műsorában Falusi Mariann-nal. Bár a stroke miatt nehezen formálta a szavakat, barátnője tökéletesen értette őt, és ha szükség volt rá, mindig segített neki a kommunikációban.

Györgyi utolsó rádióműsorában, amelyet archív interjúkból állítottak össze, hallható volt az a beszélgetés is, amit Kulka Jánossal készített. Ez az interjú hűen tükrözi a két barát közötti mély kapcsolatot és a közös múltjukat. Falusi Mariann is meghatóan fogalmazta meg a két barát viszonyát:

„Itt ülök kettőtök között, és ahhoz vagyok hozzászokva, hogy az elmúlt húsz évben, amióta titeket ismerlek, rémesen érzem magam, mert olyanokról is beszéltek, amikről fogalmam sincs a közös múltatok, színház és egyéb dolgok miatt…”

Lang Györgyi emléke mindannyiunk szívében tovább él, ahogyan az a vidám és derűs életszemlélet is, amit ő képviselt. Halála fájdalmas veszteség, de öröksége és barátságai tovább élnek, inspirálva mindazokat, akik ismerték és szerették őt.

forrás: Story

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás