promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brit szentélyben találtak római korabeli ereklyét, a menthetetlenül károsodott eszköz annyira fontos, hogy váratlan lépést alkalmaztak a szakemberek
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Lenyűgöző lett a szakemberek munkája.

Két másolatot készítettek arról az aranyozott ezüstszínű, egyedi római kori lovas sisakról, amelyet amatőr régészek találtak 2001-ben, amikor a Leicestershire-i Market Harborough közelében lévő Hallatonban egy vaskori lelőhelyet vizsgáltak.

Rajesh Gogna, a Leicestershire-i De Montfort Egyetem ezüstműves vezető oktatója és gyakorlati kutatója úgy készítette el a sisak másolatát, hogy egy modellt készített, amelyet 3D-ben műanyagból kinyomtatott, majd ezüstözött és aranyozott.

Egy másik sisakot Francesco Galluccio régész és replika-készítő kézzel készített, aki olyan hagyományos módszereket használt, amelyeket az eredeti római fegyverkészítő ismerhetett.

Most mindkettő ki van állítva, az egyik a Hallaton Múzeumban, a másik a Market Harborough-i Harborough Múzeumban, az eredeti sisak mellett. A végeredmény tényleg lenyűgöző lett, amint az az alábbi videóban is látható:

2000-ben a Leicestershire-i Hallaton falu mellett egy fontos vaskori brit szentélyt fedeztek fel. A szentélyt a rómaiak Kr. u. 43-as britanniai inváziója idején építették a helyi Corieltavi törzs rituális kerítésére, akik lakomákat tartottak és állat-, illetve értékadományokat mutattak be benne. A 2001-es ásatások során több mint 5500 brit és római pénzérmét, ékszereket és állatcsontokat tártak fel, valamint egy római lovassági tisztnek való sisakot.

A sisakot a restaurátorok rekonstruálták, miután az eltemetés során károsodást szenvedett. A töredékeket újra összerakták, és mára a sisak 80%-ban teljes, néhány hézagot kitöltöttek, hogy szerkezeti tartást adjanak neki. Nagyon vékony ezüst-aranyozott lemezzel bevont vasból készült, amelynek felületén gyönyörű minták láthatók, amelyeket a repoussé nevű kalapácsolási technikával készítettek.

A díszített ezüst-aranyozás a legmagasabb színvonalú. A sisak tálját levélkoszorú díszíti, amely a katonai győzelem szimbóluma, a csúcsos homlokvédőn pedig egy nő mellszobra látható, amelyet oroszlánok és kosok szegélyeznek. A sisaknak eredetileg két arccsapkája lehetett, amelyek az arc oldalsó részének védelme érdekében oldalt csuklósak voltak. Ezek külön-külön maradtak fenn, mert túl törékenyek ahhoz, hogy újra a sisakhoz illesszék őket. Az orcapárkányokon egy római császár látható lóháton, mögötte Győzelem istennővel.  A ló patái alatt egy görnyedő alak, egy legyőzött ellenség látható.

Fényes felülete korrodálódott és sérült, miután két évezredig sárba temették. Ma kissé göröngyösnek és barnának tűnik, és szabad szemmel nehéz észrevenni a díszítés részleteit.

A múzeum munkatársai és önkéntesei részt vettek a sisak két másolatának elkészítésében is, hogy megmutassák, hogyan nézhetett ki a sisak Britannia római megszállása idején, Kr. u. 43 után.

A múzeum kurátorai, művészettörténészek, illusztrátorok és restaurátorok együttműködve vizsgálták újra a sisakot a replikák elkészítéséhez. Fényes fényben készítettek róla felvételeket, olyan mintákat és formákat keresve, amelyeket aztán össze tudtak vetni más, az első század közepéről származó műalkotásokkal. A 3D-s szkennelések és a kommentált képek útmutatóként szolgáltak a régészeti illusztrátorok számára, amikor újraalkották a díszítés nélküli területeket. Az eljárás során egy korábban észrevétlenül maradt griffpárt tártak fel a sisaktál hátoldalán, közöttük egy amforával.

Rajesh Gogna és csapata a tál 3D-s szkennelését felhasználva először elkészítette a sisak CAD-modelljét. Ezután a sisak ikonográfiájának különböző rekonstrukciós rajzait, amelyeket Debbie Miles illusztrátor készített, a Leicestershire Museum Collections csapatával szoros együttműködésben 3D-ben modellezték. A CAD-modellt elektroformázták, ezüstözték, aranyozták, majd SLA gyantából 3D-nyomtatták.

Rajesh az ezüstművesség e modern módszerével két pontosan ugyanolyan sisakot tudott készíteni: egyet a Hallaton Museum, egyet pedig a Market Harborough-i Harborough Museum számára. A Hallaton Múzeumban lévő másolat elkészítését a Római Régészeti Egyesület hozzájárulása is lehetővé tette.

A neves olasz régész és replika-készítő Francesco Galluccio hiteles rekonstrukciókat készített, amelyek Európa-szerte múzeumokban, például a Vatikánban és a római Capitoliumi Múzeumban láthatók.

Francesco először vasmagot kovácsolt a sisakhoz, ahogyan az eredeti sisak is hasonlóan készült volna. A pontos formázás és méretezés érdekében a Design Futures az eredeti sisak 3D-s szkenneléséből vette le a méreteket. A külső díszítő réteget sárgarézlemezből dolgozták ki (a folyamatnak ezt a részét az eredeti sisak esetében vékony ezüstlemezből készítették volna, de ennek költségei megfizethetetlenek voltak), és a vasmagra helyezték.

Az eredeti római lovassági sisakot most egy új tokban állítják ki, mindkét arccsapkát visszahelyezve. A Hallaton rituális lelőhelyen talált másik öt arccsapkát is kiállítják vele együtt.

forrás: Arkeonews

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás